Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa, dodjela priznanja i potpisivanje povelje

Na blagdan svetog Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije, 21. studenoga, na večernjoj misi u porečkoj katedrali, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša i ove je godine podijelio priznanja zaslužnim laicima.

Nakon mise je u župnoj dvorani potpisana i povelja suradnje župe Poreč i župe Poing (kraj Munchena) u Njemačkoj. Na misi su, prema tradiciji, osim petnaestak svećenika, koncelebrirali i kanonici Porečkog stolnog kaptola sv. Maura sa kanoničkim insignama (preč. Mario Žmak, preč. Marijan Pamić, preč. Antun Kurelović i peč. Milivoj Koren).

Danas smo se kao i svake godine okupili da proslavimo svetkovinu zaštitnike Porečke biskupije, kojemu se molimo za zagovor, ali danas je prigoda i da si posvjestimo tko je on doista bio i što od njegovog izuzetnog lika i djela možemo naučiti za naš duhovni život, rekao je biskup u uvodnom obraćanju okupljenim vjernicima.

Nakon navještaja Evanđelja koje je čitao preč. Mladen Matika, župnik u Pazinu i dekan pazinski, za bolje razumijevanje lika sv. Maura, pozivajući se na Evanđelje o “pšeničniom zrnu koje umire”, biskup mons. Kutleša pozvao je na potrebu sagledati tri paradoksa naše vjere. Prvi je ‘samo tko izgubi život zadobiti će život’ poput pšeničnog zrna koje mora umrijeti da bi dalo obilat rod i čovjek treba umirati sebi, a živjeti drugima, rekao je biskup. I Tertulijanova tvrdnja da je ‘krv mučenika sjeme novih kršćana’ govori nam da je prva Crkva bika spremna dati život za svoje ideale; od nas se ne traži život, no jesmo li spremni žrtvovati se za svoje ideale?, potaknuo je biskup na razmišljanje. Drugi je paradoks ‘što više gubimo život to ga više imam’. Zatvaranje u svoje maleno ja, i svoj mali svijet, u svoj atom u kojem se brinemo samo za svoje dobro, velika je boljka današnjeg čovjeka, nasuprot tome veličina čovjeka je upravo u tome koliko je spreman učiniti nešto za drugoga, rekao je biskup te rezimirao, ‘bolje je izgorjeti nego zahrđati’. Treći je paradoks ‘što više služiš to postaješ veći’, upravo je u služenju veličina čovjeka, u spremnosti učiniti nešto za druge, za opće dobro, to bi trebala biti i nit vodilja vlasti, koja bi trebala raditi na dobrobit naroda. Upravo za spremnost na služenje za opće dobro povod je da se svake godine ljudima koje svećenici predlože dodjeli jedno priznanje kao simbolični znak zahvale za njihovu raspoloživost i rad, rekao je biskup.

Biskupijsko priznanje dodjeljuje se za svesrdnu zauzetost u Crkvi laicima koje su predložili svećenici zajedno s dekanima. Svake godine mogu svećenici na dekanatskom sastanku predložiti jednog laika iz svoga dekanata za takvo priznanje. Te prijedloge dekani šalju u Biskupski ordinarijat zajedno s obrazloženjem zašto se ih se predlaže, a biskup ih nakon razmatranja potvrđuje.

Ove su godine Biskupijsko priznanje dobili: Ivan Karlović iz Žminja, Nerina Blagonić iz Huma, Simeone Ukotić iz Medulina, Ivica Kralj iz Rapca, Branko Okmaca iz župe Sv. Pavla u Puli i David Ivić iz Gologorice.

Misi je, uz druge predstavnike gradske vlasti nazočio i porečki gradonačelnik Edi Štifanić, a slavlje je animirao zbor porečke katedralne župe pod ravnanjem Marka Ritoše. Misnom slavlju su nazočili i predstavnici grada Poinga u Njemačkoj.

Nakon mise u župnoj dvorani biskup mons. Kutleša je potpisao povelju o kumstvu, o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između župa Poing i Poreč. Naime, s ciljem trajnog prijateljstva dva grada, u utorak 3. studenog 2015. godine u Poingu je potpisana Povelja o kumstvu između župe sv. Michaela u Poingu kraj Münchena i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču. Nakon što su povelju potpisali župnik župe sv. Mihaela u Poingu vlč. Michael Holzner, porečki župnik preč. Milan Zgrablić i pomoćni biskup nadbiskupije Munchen i Freising mons. Bernhard Hasslberger, posljednjim, četvrtim potpisom mons. Kutleše povelja je potvrđena. Okupljenima se prigodno obratio i Ivo Sadrić, inicijator i osoba koja je kumstvo dviju župa dovela do realizacije. Nakon svečanog čitanja povelja na hrvatskom i njemačkom jeziku g. Ivo Sadrić biskupu mons. Kutleši i župniku vlč. Holzneru uručio je prigodne darove.

{gallery}galerija/kutlesapotpis{/gallery}