Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Sveta Eugenija

Sveta Eugenija

Životopis svete Eugenie (Passio) je u prošlosti bio veoma raširen, napisan na grčkom, armenskom, sirskom, etiopskom. Bila je kćerka rimskog plemića Filipa. Po nalogu cara Komoda njezin otac imenovan je prefektom Aleksandrije Egipatske. Filip se tamo preselio s cijelom obitelji. Eugenija je u Aleksandrije odbila udati se za Aquila, konzulovog sina. S pomoću eunuha Prota i Giacinta, svojih odgojitelja, obučena kao muškarac, potajno je ušla u muški samostan.

Njezina je obitelj mislila kako je nestala i poginula. U samostanu, pod imenom Eugenio, odlikovala se mnogim vrlinama zbog kojih su je monasi izabrali za opata. Plemkinja Melanzija, privučena njezinom svetošću, htjela je upoznati opata i zaljubila se u nju ne znajući da je žena. Nakon što je odbijena, Melancija puna mržnje, optužila ju je za nemoral. Započet je proces u kojem je razotkriven pravi indentitet Eugenije.

Izišla je iz samostana na veliku radost obitelji koja se cijela obratila na kršćanstvo. Njezin otac Filip se stavio u službu siromasima koji su ga htjeli za aleksandrijskog biskupa. Novi prefekt dao ga je pogubiti zato što je postao kršćanin.

Preostali dio obitelji vratio se u Rim gdje je njezina majka Klaudija otvorila ubožnicu za udovice. Eugenija se osobito zalagala za mlade među kojima je bile i neka Bassillia, rođakinja cara Gala. Ona je Bassiliu povjerila odgoju eunuha Prota i Gacinta kao bi postala kršćanka. Kada je Bassilia napustila svoga zaručnika Pompeja, za osvetu prijavio Bassilisu, Protu i Gaicinta caru. Car je najprije dao njih pogubiti a nakon toga, 25. prosinca, i Eugeniju. Nedugo nakon toga pogubljena je i njezina majka Klaudia.

Iako životopis obiluje fanazmima likovi su povijesni iako ne nužno povezani mjestom i vremenom. Eugenija je rimska mučenica i njezin grob je blizu grobova Prota, Giacinta i Bassillie. Iznad njihova groba u Rimu je sagrađena bazilika.

Lik sv. Eugenije oslikana je na mozaicima u Poreču, Ravenni, Napulju i u Grčkoj.

Danas se njezine relikvije nalaze u rimskoj crkvi svetih Apostola.

U Grčkoj Crkvi njezin spomendan umjesto 25. slavi se 24 prosinca.

Ime Eugenija grčkog je korijena i znači „dobro rođena“.