Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Sveti Ambrozije

Ambrozije se ubraja među čeiri velika zapadna sveta oca. A to su oni pisci koji su se u starini odlikovali svetošću života te velim teološkim znanjem i pisanim djelima. Oni su stvorili zlatno doba kršćanske književnosti. To su uz Bibliju najbogatiji prilog kršćanskoj kulturi. Ambrozije se vjerojatno rodio u Trieru oko godine 339. Otac mu je bio visoki rimsku činovnik u Galiji. Ambrozije je studirao u Rimu pravo i govorništvo. Oko god. 370.postao je upravitelj (legatus consularis) u sjevernoj Italiji sa sjedištem u Milanu. Kad je u tom gradu umro arijanski biskup Auksencije, kler i narod jednodušno su izabrali Ambrozija na njegova nasljednika, iako je bio tek katekumen, to jest nije bio kršten. U roku od osam dana primio je sve redove sve do biskupskoga. Pod vodstvom svećenika Simplicijana Glossary Link dao se na temeljiti studij teologije i grčkih otaca. Kap biskup posebno se istakao u poučavanju svoga naroda, u obrani Crkve protiv poganstva, arijanstva, koje je nijekalo Kristovo božanstvo. Bio je vrstan i utjecajan savjetnik careva: Gracijana, Valentinijana II. i Teodozija Velikog, koji je kršćanstvo proglasio državnom vjerom, a poganstvo zakonom zabranio.

Ambrozije je bio veliki pobornik neovisnosti Crkve od državnih vlasti, izbjegavajući ipak sukobe, ali kad se radilo o pravdi bio je neumoljiv. Tako je prisilio cara Teodozija da čini pokoru jer je u naglosti skrivio strahovit pokolj u Solunu. Svoju literarnu djelatnost Ambrozije je razvio ponajviše u propovijedima i katehezi. Pisao je i dogmatske te polemičke spise o vjeri, o Duhu Svetom, o otajstvima, o sakramentima. Ambrozije, koji je na današnji dan god. 374. bio posvećen za milanskog biskupa, umro je 4. IV. 397.

Putovao je čak u Sirmij za izbor biskupa, kad je umro biskup Germinije koji je bio arijanac. Na nagovor carice Justine žene su napale Ambrozija u crkvi. Njegovom zaslugom za biskupa je izabran pravovjerni Anemije. Ambrozije je bio snažna ličnost, sveti biskup, koji se nikoga nije bojao osim Boga. Slušajući njegove snažne propovijedi na kršćanstvo se obratio veliki sveti Augustin. Ambrozije – besmrtni (izvedene iz naziva hrane bogova iz grčke mitologije)