Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Sveta Agata

Sv. Agata, Eufrazijeva bazilika Poreč

Sveta Agata rođena je u prvoj polovici III. stoljeća na Siciliji, u gradu Palermu ili Cataniji. Pretrpjela je mučeništvo za vrijeme cara Decija 5. veljače 251. godine. Prema legendarnim podacima potjecala je iz bogate i plemenite obitelji. Već kao djevojčica učinila je zavjet djevičanstva. Da ga obrani, morala se mnogo boriti, ali je iz svih borba izašla kao pobjednica.

Kad je objavljen Decijev ukaz protiv kršćana, neki Kvintijan, magistrat, znajući da je Agata kršćanka, dao je nalog da je uhvate i povjere nekoj pokvarenoj ženi, Afrodiziji, vlasnici bordela, koja je čak i svojih devet kćeri unovčila bludništvom. Njezin je zadatak bio pokvariti Agatu,a pritom se služila obećanjima i prijetnjama. Na sve to Agata je, krijepeći se neprestanom molitvom, ostajala postojana u dobru. Trideset se dana Afrodizija mučila nagovarajući Agatu da pristane biti Kvinijanova, ali bez uspjeha. Ogorčen, dao ju je mučiti. Drvenim spravama rastezali su joj ruke i noge, zatim joj užarenim kliještima amputirali dojku. Tada je Agata izrekla riječi: “Zar te nije stid kidati ono čime te majka dojila?”. Čudom se spasila, ali je ponovno zatvorena i stavljena na žeravicu. Tog trenutka odjeknuo je snažan zemljotres. Agatini mučitelji su poginuli pod ruševinama, a Kvintijan je pobjegao u strahu. Agata je zahvalila dragom Bogu jer je prekinuo njezine patnje i preminula 5. veljače 251. u Cataniji.

Nakon godinu dana njezinim zagovorom spašen je grad Catania od erupcije vulkana Etne, a Maltežani joj zahvaljuju jer ih je 1551. spasila od turske invazije. Njezino ime ušlo je u rimski kanon mise. Svojim djelima proslavili su je mnogi kršćanski pisci. Zazivaju je kod bolesti grudi, neplodnosti, potresa, vatre, prirodnih nepogoda, vulkanskih erupcija, a zaštitnica je Malte, Malteškoga viteškog reda, San Marina, Sicilije, Catanije, Molisea, žena oboljelih od bolesti dojke, dojilja, neudatih žena, te brojnih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Od VI. stoljeća njezin lik krasi Eufrazijevu baziliku u Poreču i svojim pogledom iz mozaika i s neba moli za sve koji se njoj utječu.

“Ti koja sjajiš u nebu

Okrunjena pobjedom!

O slava sveta Agato

moli za nas, moli s visina!”

(Iz himna sv. Agati)

POMOLIMO SE:

Gospodine Bože, prosuo si nebeske milosti na sv. Agatu. Čuj molitve onih koji se sjećaju njenog života i koji traže njen zagovor u svojim potrebama. Pomozi nam da nasljedujemo njezine krjeposti i uživamo vječnu radost s njom u nebu. Amen.