Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Skazanje “Za križen” u Bazilici

Skazanje  “Za križen” s pjesmama Velikog tjedna i procesije koja se neprekidno obnavlja već 500 godina na otoku Hvaru u noći od Velikog Četvrtaka na Veliki Petak i koje je uvršten u UNESCovu listu nematerijalnih kulturnih dobra održat će se i u Poreču u korizmeni, u petak 17. ožujka 2017., s početkom u 19,00 sati u Bazilici.

Gostovat će: Župni zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Jelse i Zbor Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Jelse.

U ovom skazanju sačuvane su razne bratovštine, pobožnosti i religiozni običaji, pučki crkveni napjevi, zborovi pjevača…

U ovoj procesiji na otoku Hvaru ne priliči hodati ispred križa i križonoše. Biti križonoša – stvar je zavjeta ili pobožnosti, pa i lijepa prestiža. (Za ilustraciju: slijedeći koji se prijavi za križonošu u Jelsi doći će na red 2041. godine!). Uz križonošu je svečana pratnja koju križonoša izabere: dva nosača svjetiljka (kandeliri), od 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više nosača svečanih fenjera (ferala)… i naravno pjevači. U procesiji se putrem moli i pjeva: starodrevna pjesma Nut mislimo otom danas ki na križu umri za nas…, pet Očenaša, Psalam 50, Ja se kajem… i druge slične korizmene pjesme.

Križ koji se nosi u procesiji težak je od 7 do 11 kilograma. Sveukupna staza koja se u procesiji na Hvaru prelazi je 25 kilometara. Ide se cijele noći, do od prilike 7 sati na Veliki petak, zaustavlja se u šest župnih crkava. Križonoša nigdje ne sjedi, on te noći samo hoda i u crkvama kleči.