Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)

Andjeli

Poreč - Crkva Gospe od Anđela - Lokalni slikar; druga četvrtina 18. stoljeća

Anđeli nose pokaznicu - Ulje na platnu, 117,5 x ^,5 cm

Smještaj: u crkvenoj zbirci

Anđeli nose znakove Kristove muke - Ulje na platnu, 102 x 99 cm

Smještaj: u crkvenoj zbirci

Oba su prikaza kvadrilobalnog oblika s upisanim četverokutom, čiji se vrhovi ističu na mjestu spoja pojedinih lobusa. Na prvom se nalaze dva anđela od kojih jedan diže uvis pokaznicu ukrašenu likom uskrslog Krista s križem, dok se ispod njihovih nogu te ispred gustih bijelih oblaka vidi "grozd" kerubinskih glavica. Na drugom prikazu četiri anđela-putta nose krma Christi - znakove Kristove muke: križ, Veronikin rubac i trnovu krunu. Antonino Santangelo (1935:134) ova dva djela zatječe u relativno dobrom stanju, obješena na unutarnjem zidu fasade crkve te na temelju njihova oblika iznosi pretpostavku da je riječ o prikazima koji su izvorno bili umetnuti u neki dekorativni strop. Takvu pretpostavku podupire i nedosljedno, prilično nespretno nastojanje da se anđeli prikažu iz žablje perspektive. Isti autor zaključuje da je riječ o provincijalnom venetskom slikarstvu s početka 18. stoljeća.

Porijeklo ovih stropnih dekoracija nije poznato, no za pretpostaviti je da su izvorno bile dijelom drvene stropne oplate u nekoj od brojnih srušenih ili ispražnjenih porečkih crkava ili sakralnih prostora kao što su, na primjer, bili franjevačka crkva i samostan čiji je sačuvani inventar sredinom ig. stoljeća bio prenesen baš u Crkvu Gospe od Anđela (Babudri igi2:ng-243). Oba su djela najvjerojatnije nastala prema nekom grafičkom predlošku i stilski se mogu približiti prikazu sv. Jeronima (kat. 286) koji se čuva u istoj crkvi, a potječe iz porečke Crkve sv. Franje.

Oba su ova djelomično preslikana prikaza znatno propala od tridesetih godina 20. stoljeća kada ih Santangelo (1935:134) zatječe u dobrom stanju. Slikani je sloj na mjestu draperije desnog anđela, na prikazu s pokaznicom, gotovo potpuno alterirao, a po čitavoj površini, a naročito uz rubove, obama slikama nedostaju komadići boje.

Bibliografija: SANTANGELO 1935:134.

NKB

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.