Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

Sv. Šimun, apostol

Poreč - Crkva Gospe od Anđela - Gaspare Vecchia (ili della Vecchia, Venezia 1653. -1735.)

Ulje na platnu, 110 x 98 cm

Smještaj: u crkvenoj zbirci

Slika s prikazom apostola Šimuna također je pripadala barok­nom inventaru porečke katedrale. Njezina oblikovna i kromat-ska rješenja analogna su djelima venecijanskog slikara Gasparea Vecchije: porečkoj kompoziciji Mojsije i mjedena zmija te ciklusu s prizorima Kristovih djela u Bujama (kat. 29-36, 270). Svetac raširenih ruku stoji u krajoliku, držeći svoj tradi­cionalni atribut mučeništva - pilu. Prepoznatljivim Gasparovim modelima i tipologiji likova pripada oblikovanje staračke fizionomije sveca patetičnog izraza, kao i karakteristična gesta otvorenih, ispruženih dlanova. Srodnosti s bujskim ciklusom, osobito s kompozicijom Čudo umnažanja kruha i riba, uočljive su i u svijetloj kromatskoj gami pozadine s plavkastim i zelenkas­tim tonovima stilizirane vegetacije i udaljenog krajolika. Za majstora je karakteristično i slikanje draperije mekanih nabora u jednostavnom, komplementarnom odnosu zlatnog okera plašta i modre haljine.

Slika je bila oštećena izrezivanjem dijelova originalnog platna u obliku pravilnih četverokuta. Tijekom restauratorskog postup­ka, o kojem nema podataka, manjkajući dijelovi nisu rekonstru­irani, a slikani sloj je čišćenjem stanjen na cijeloj površini.

Bibliografija: DE GRASSI 1999:221-224; DE GRASSI, u: Istria 1999

[2001]:165, kat. 304.

VB

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.