Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Radujte se. Gospodin je blizu.

Bog je ušao u povijest da nas oslobodi od ropstva grijeha, izliječi naše ozljede, povije naše rane te nam dade novi život, a radost je plod tog spasiteljskog zahvata i Božje ljubavi – kazao je papa Franjo u današnjem (11. 12. 2016.) podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra. Podsjetio je na Pavlov poziv koji obilježava treću nedjelju došašća, poznatu i kao nedjelja Gaudete: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Gospodin je blizu!“ (Fil 4,4-5).

Nije to površna ili neka čisto emotivna sreća – nastavio je Papa – niti je to svjetovna sreća ili ona konzumerizma, već je to autentična radost, čiji smo okus pozvani iznova otkriti. To je radost koja dodiruje dubine našega bića, dok iščekujemo onoga koji je već donio spasenje svijetu, obećanog Mesiju, rođenog u Betlehemu od Djevice Marije. Služba riječi nam nudi odgovarajući kontekst kako bismo razumjeli i doživjeli tu radost. Izaija govori o pustinji, sasušenoj zemlji, stepi (usp. 35,1); prorok pred sobom ima klonule ruke, klecava koljena, preplašena srca, slijepe, gluhe i nijeme (usp. rr. 3-6). To je slika [duhovne] suše, neumoljive sudbine bez Boga – rekao je papa Franjo.

I onda se pojavljuje spas: „Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega […] On sâm hita da vas spasi“ (Iz 35,4). Odjednom se sve mijenja: pustinja cvjeta, utjeha i radost prožimaju srce (usp. rr. 5-6) – kazao je Sveti Otac. Svi znakovi koje naviješta Izaija svoje ispunjenje nalaze u osobi Isusa Krista, koji poslanicima Ivana Krstitelja odgovara: „Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju“ (Mt 11,5). Papa smatra da to nisu puke riječi, već Isus djelima pokazuje kako spasenje, koje donosi, zahvaća i obnavlja čitavo ljudsko biće. Bog je ušao u povijest da nas oslobodi od grijeha, povije i izliječi naše rane te nam dade novi život. Radost je plod tog spasiteljskog zahvata i Božje ljubavi – rekao je papa Franjo.

Pozvani smo prepustiti se osjećaju slavlja i radosti. (…) Kršćanin koji nije radostan, nešto tom kršćaninu nedostaje, ili nije kršćanin! Radost srca, nutarnja radost koja nas tjera naprijed te nas ohrabruje. Gospodin dolazi u naš život osloboditi nas od nutarnjih i vanjskih navezanosti – kazao je Sveti Otac. Istaknuo je da nam upravo Gospodin pokazuje put vjernosti, strpljivosti i ustrajnosti kako bi naša radost po njegovu ponovnom dolasku bila potpuna. Papa ističe kako brojni vanjski znakovi – na ulicama, u našim domovima, pa i jaslice i božićno drvo na Trgu svetoga Petra – upućuju upravo na to.

Ti nas vanjski znaci pozivaju da prihvatimo Gospodina koji uvijek dolazi i kuca na naša vrata; pozivaju nas da prepoznamo Gospodinove korake među onom braćom koja prolaze pokraj nas, osobito među najslabijima i potrebitima – rekao je Papa te je na kraju nagovora pozvao ljude da se raduju zbog predstojećeg dolaska našeg Otkupitelja i da tu radost dijele s drugima, pružajući utjehu i nadu siromašnima, bolesnima, svim ljudima koji su sami i nesretni.

Izvor: >>>