Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Proslava sv. Maura i dodjela odlikovanja

O svečanom večernjem misnom slavlju na svetkovinu sv. Maura biskupa, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, u nedjelju, 21. studenog 2021. i ove je godine, tradicionalno, apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije mons. dr. Dražen Kutleša uručio biskupijska priznanja, a tom je prigodom prof. dr. sc. Ivanu Milotiću predao i papino odlikovanje viteškog Reda Svetog Grgura Velikog.

Uz mons. Kutlešu koncelebrirali su kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić i porečki dekan i župnik preč. Milan Zgrablić, te više svećenika.

Mons. Kutleša se je u prigodnoj homiliji, u kontekstu svetkovine Krista Kralja, osvrnuo na pojam Kraljevstva Nebeskoga, kako ga u evanđelju naziva sv. Matej evanđelist, ili Kraljevstva Božjeg kako ga definiraju evanđelisti sv. Luka, sv. Marko i sv. Ivan. Najbolju definiciju Kraljevstva Božjega, koje postoji u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, nalazimo u molitvi „Oče naš“, naglasio je mons. Kutleša, u riječima „dođi Kraljevstvo tvoje, budi volja Tvoja, kako na Nebu tako i na zemlji“. Bit Kraljevstva Božjeg je vršenje volje Božje. U Novom Zavjetu Isusu Krist naviješta Kraljevstvo Božje, ali u isto vrijeme On je sam Kraljevstvo Božje. Kraljevstvo Božje u našem životu započinje kada mi nadvladamo sebe i prihvatimo osobno volju Božju. Zato nam Crkva daje sakrament ispovijedi, kako bi nadvladali svoju oholost. Najveće prepreke u postizanju Kraljevstva Božjega nalazimo spomenute u Blaženstvima; ona nam govore ‘blago siromasima duhom’ i ‘blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko’. U Kraljevstvo božje ulaze samo nedužni i bezazleni kao djeca. Upravo se djecu uzima kao primjer jer ona bezrezervno vjeruju svojim roditeljima i jednostavna su i ponizna, kako ih je Bog stvorio, ne pretvaraju se. Najveće prepreke čovjeku u zadobivanju Kraljevstva Božjega su farizejstvo, dvoličnost, te nemogućnost opraštanja drugima. Isplati se živjeti po Volji Božjoj i žrtvovati se za Kraljevstvo Nebesko, molimo za zagovor sv. Maura da se uvijek znamo opredijeliti za Kraljevstvo Nebesko, zaključio je mons. Kutleša.

Nakon popričesne molitve izmoljena je molitva sv. Mauru biskupu, a potom je uslijedila dodjela biskupijskih priznanja te svečano uručenje papinog odlikovanja.

Ove godine tri biskupijska priznanja

Obrazloženja za dodjelu priznanja pročitao je kancelar biskupije mons. Jelenić.

Josip Blarežina iz Župe Barban biskupijsko je priznanje primio za dugogodišnje pomaganje u crkvi, svećenicima i za službu zvonara i sakristana.

Mirjana Ferenčić iz Župe Svete Lucije Pazinske nagrađena je za dugogodišnje pomaganje u župi, crkvi, rad s djecom i organizaciji.

Marija Kos iz Župe Borut primila je priznanje za dugogodišnje pomaganje u crkvi i uređenje crkve te sviranje i vođenje zbora.

Prof. dr. sc. Ivanu Milotiću odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga

Sveti otac Franjo dodijelio je 11. kolovoza 2021. izv. prof. dr. sc. Ivanu Milotiću, nastavniku na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga, koje mu je nadbiskup Kutleša sveečano uručio o svetkovini sv. Maura biskupa. 

Papa Franjo je profesoru Milotiću odlikovanje dodijelio kao izraz priznanja i zahvalnosti za zasluge učinjene Svetoj Stolici i u korist Crkve, za izniman doprinos u promicanju kanonskopravne znanosti u Republici Hrvatskoj i proučavanju povijesti Crkve u Istri. Odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikog, koje kao jedno od pet civilnih odlikovanja dodjeljuje Sveti Otac, 1831. godine ustanovio je papa Grgur XVI.