Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Proslava blagdana bl. Miroslava Bulešića

Subraćo svećenici, redovnici; dragi štovatelji bl. Miroslava Bulešića,

  1. Pred nama je godišnjica mučeničke smrti bl. Miroslava Bulešića koja se već desetljećima komemorira u našoj Biskupiji. S beatifikacijom naši susreti u Lanišću i Svetvinčentu postali su hodočasnički susreti gdje kao pojedinci i zajednica molimo zagovor našeg mučenika Miroslava. Njegove riječi iz Duhovnog dnevnika i danas snažno odzvanjaju u našim srcima: „Svoj ti život sasvim darujem za svoje stado. Uz tvoju milost, i ako me ti učiniš dostojnim, ne bojim se mučeništva, već ga žudim. Neka bude tvoja volja! (22. 3. 1944.).

            Spremno je dao svoj život za svoje stado, za svoju Crkvu i zato ga danas njegova Crkva slavi kao mučenika i blaženika. Mi imamo tu milost da je naš Blaženik živio u ovoj sredini u kojoj mi živimo, podnio mučeništvo i da možemo kao biskupijska obitelj hodočastiti i moliti za velike potrebe naše Crkve i našeg naroda na njegovu grobu.

  1. Koronavirus nas je zaustavio u našim programima ali nije zaustavio našu pobožnost prema bl. Miroslavu. Kroz mjesec svibanj smo po našim župama, crkvama gdje se čuvaju relikvije bl. Miroslava molili devetnicu ili trodnevnicu te tako obilježili na župnoj i osobnoj razini 100-tu godišnjicu rođenja bl. Miroslava. Tog dana smo mi biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i bogoslovi naše Biskupije hodočastili na grob bl. Miroslava u Svetvinčenat i molili za sve duhovne i materijalne potrebe našeg naroda.
  2. Radi epidemioloških razloga nismo mogli provesti naš pastoralni plan kako smo predvidjeli našim biskupijskim pastoralnim programom, ali sukladno trenutnim mogućnostima organiziramo 24. kolovoza u Svetvinčentu, na tragu ispred crkve, svečano misno slavlje u 18 sati koje će predvoditi mons. Marin Barišić, splitsko – makarski nadbiskup, u zajedništvu s nad/biskupima Riječke metropolije. Predlažem da se taj dan mise u našim župama slave prijepodne.

Također, 73. obljetnica mučeništva bl. Miroslava Bulešića, bit će obilježena, 23. kolovoza, u župnoj crkvi u Lanišću, misnim slavljem s početkom u 18 sati.

Sve Vas pozivam na ovogodišnju proslavu gdje ćemo kao biskupijska obitelj zahvaliti Gospodinu za sve milosti koje nam je udijelio po zagovoru bl. Miroslava te ćemo moliti za sve potrebe naše Biskupije, našeg hrvatskog naroda i osobne.

  1. Štovanje bl. Miroslava sve je prisutnije u našem narodu, mnoge župe diljem Lijepe Naše imaju njegove relikvije za čašćenje, te će s nama obilježiti njegov blagdan. Neka nam bl. Miroslav bude uzor kao čovjek, svećenik i blaženik. Sve Vas preporučujem njegovu zagovoru, a posebno one koje se nalaze u potrebi. Bl. Miroslave, moli za nas!

U Poreču, 16. kolovoza 2020.

+Dražen Kutleša