Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Povjeravanje službe služitelja Božje riječi

Apostolskim pismom objavljenim u obliku motu proprio “Aperuit Illis“, papa Franjo, na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2019. godine odredio je svečano obilježavanje Nedjelju Božje riječi. Ona se ima obilježavati svake godine na treću nedjelju kroz godinu u liturgijskom kalendaru. Po prvi puta na svečan način obilježava se u Crkvi Nedjelja Božje riječi ove godine 26. siječnja 2020.  Papa Franjo želi da jedna „nedjelja… bude u cijelosti posvećena Božjoj riječi, kako bi se shvatilo neiscrpivo bogatstvo sadržano u tom stalnom dijalogu između Gospodina i njegova naroda. Posvetiti jednu nedjelju liturgijske godine Božjoj riječi može“, kaže papa Franjo,  „omogućiti Crkvi da doživi kako uskrsli Gospodin otvara i za nas riznicu svoje riječi da uzmognemo biti svijetu navjestitelji toga nepresušnog bogatstva“ (AI 2). Dan posvećen Božjoj riječi – Bibliji, piše papa Franjo, „ne znači biti `jednom na godinu` u našoj sredini, nego `jednom za čitavu godinu`, jer nam je prijeko potrebno rasti u poznavanju i ljubavi prema Svetom pismu i Uskrslome koji ne prestaje lomiti  riječ i kruh u zajednici vjernika. Zato nam je potrebno ući u prisni odnos sa Svetim pismom; u suprotnome će naša srca ostati hladna, a oči zatvorene, pogođeni, kakvi već jesmo, bezbrojnim oblicima sljepoće“ (AI 8).

„Bit će posebno prikladno“, piše papa Franjo, „na tu nedjelju jasno istaknuti značenje naviještanja Gospodnje riječi, a u homiliji naglasiti čast koju smo joj dužni iskazivati. Biskupi mogu,“ nastavlja papa Franjo, „te nedjelje predsjedati slavljem uvođenja u službu lektora ili povjeravanja slične službe, kako bi se dozvalo u svijet važnost naviještanja Božje riječi u liturgiji. „Bitno je“, nastavlja papa Franjo, „da se učini sve kako bi se neke vjernike pripremilo da budu istinski navjestitelji riječi uz odgovarajuću pripremu, što je već uvriježeno kod akolitata ili uvođenja u službu izvanrednoga djelitelja svete pričesti.“ (AI 3).

Prihvaćajući ovu inicijativu i poticaj pape Franje, svećenici Porečkog dekanata zamolili su biskupa mons. Dražena Kutlešu, da u oči ove prve Nedjelje Božjoj riječi, 25. siječnja 2020., nakon prigodne pripreme čitača u mjesecu prosincu 2019. i siječnju 2020. koji su aktivni u petnaest župa Porečkog dekanata,  povjeri službu služitelja Božje riječi u duhu onoga što papa Franjo piše u ovom apostolskom pismu Aperuit illis.

Misno slavlje u subotu, 25. siječnja 2020. predvodio je mons. Dražen Kutleša, biskup, u Katedrali u Poreču s početkom u 18,00 sati.

Na svetu misu  su došli čitači iz petnaest župa Porečkog dekanata. Iz župa: Sv. Jakova apostola – Bačva, Rođenja Blažene Djevice Marije – Baderna, Sv. Bernarda priznavaoca – Funtana,  Sv. Roka priznavaoca – Fuškulin, Sv. Andrije apostola – Gradina, Sv. Roka priznavaoca – Nova Vas, Uznesenja Marijina – Katedrala – Poreč,  Sv. Ivana Krstitelja – Sv. Ivan od Šterne, Sv. Martina biskupa – Sv. Lovreč Pazenatički, Sv. Vitala mučenika – Sv. Vital – Brig, Sv. Martina biskupa – Tar,  Sv. Kvirika i Julite mučenika – Višnjan, Sv. Jeronima priznavaoca – Vižinada , Sv. Martina biskupa – Vrsar i Sv. Ivana i Pavla mučenika – Žbandaj.

Na početku homilije mons. Kutleša je spomenuo da se toga dana ujedno obilježava i blagdan Obraćenja sv. Pavla apostola čime ujedno završava i Ekumenska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Biskup je u prigodnoj homiliji istaknuo da su čitači pozvani primjerom života pokazati kakav vjernik treba biti. Razlamajući Riječ evanđelja propovjednik je istaknuo da Isusu svojim dolaskom poziva na obraćenje. On apostole, pa stoga i cijeli narod Božji poziva da slijede njegov primjer, tako on podučava. On ne poziva na izučavanje nauke već na nasljedovanje njegova primjera. Sukladno tome to je poziv na dosljednost i onima koji Njegovu Riječ prenose drugima, potrebno je ono što se prenosi i živjeti. Njegov nas primjer poziva na strpljivost, pronicljivost i ustrajnost, u svim službama kojima svojim djelovanjem privodimo ljude Bogu, naglasio je mons. Kutleša. Nadalje, istaknuo je biskup, Isus nam svojim djelovanjem, obraćajući se svima, ne gledajući tko je tko, poručuje da su svi pozvani slijediti ga, i grješnici i pravednici, jer svi trebaju Riječ Božju i milosrđe Božje. Obraćajući se čitačima posebno je istaknuo da služba ovisi o onome tko je vrši, ako su oni koji je vrše svjesni odgovornosti službe i cijene je onda će je i drugi cijeniti, zaključio je biskup.

Nakon poticajne prigodne biskupove propovijedi nazočni čitači obnovili su krsni zavjet i dali obećanja: da će s živom vjerom i strahopoštovanjem pristupati čitanju Božje riječi; da će nastojati riječ Božju i sve događaje o kojima čitate u Svetom Pismu pohranjivati u sebi i prebirati ih u svome srcu po uzoru na Isusovu i našu Majku Mariju da biste se sve više suobličili Kristu Gospodinu i da će radosno i velikodušno Gospodinu staviti na raspolaganje svoje misli, svoje srce i svoj glas dok u njegovo ime narodu Božjemu naviještate riječ života.

Nakon datih obećanja biskup je svakom izabraniku – služitelju Božje riječi – u znak povjeravanja službe služitelja Božje riječi 158-ici uručio Novi zavjet. Sveta misa se nastavila prigodnom molitvom vjernika i prinosom darova za euharistijsko slavlje.

Čestitku novoimenovim Služiteljima Božje riječi na kraju misnog izrekao je porečki dekan, vlč. Milan Zgrablić.

Svi služitelji Božje riječi po završetku misnog slavlja primili su prigodnu poveljo o novoj službi koja im je povjerena.

Nakon misnog slavlja nastavilo se zajedničko druženje u župnim dvoranama uz piće i kolače koji su pripremili domaćini – porečki čitači.