Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Potpisana povelja o kumstvu

Poing

Nakon što je 2013. godine potpisan sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između gradova Poinga i Poreča s ciljem trajnog prijateljstva dva grada, u utorak 3. studenog 2015. godine potpisana je i Povelja o kumstvu između župe sv. Michaela u Poingu kraj Münchena i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču s naglaskom na svetom Mauru kao zaštitniku biskupije i grada Poreča.

Naime, u Poingu kod Münchena položen je kamen temeljac za novu crkvu čiji će zaštitnik biti blaženi Rupert Mayer. Ovom svečanom događaju prisustvovala je i delegacija iz Poreča: predsjednik Gradskog vijeća gospodin Adriano Jakus, te gospodin Arduino Matošević. U ime župe: župnik u porečkoj katedrali, vlč. Milan Zgrablić, sa svojim župnim suradnicima, predstavnicima Župnog pastoralnog vijeća, Ekonomskog vijeća, vjeroučitelja, župnih animatora, župnog karitasa…

Ovom prigodom blagoslovljena je i pohranjena vremenska kapsula u temelje nove crkve. U njoj se nalaze svečani dokumenti o izgradnji crkve koje su potpisali mnogi uglednici gradskog i crkvenog života grada i župe Poing; pomoćni biskup, župnik Poinga, vlč. Michael Holzner, zamjenik gradonačelnika, voditelj graditeljstva i drugi.

Ovo je za crkvenu zajednicu u Poingu vrlo važan dan, budući da je ovaj čin učinjen u sjećanje na dan smrti blaženog svećenika Ruperta Mayera. Postao je ovo važan datum i za porečku župu.

Na kraju svečanog blagoslova koji je udijelio pomoćni biskup, mons. Bernhard Haslberger, okupljenima je bio omogućen jedan vrlo dirljiv čin; mogućnost potpisivanja svoga imena ili posebnih želja i molitvi na kamenje koje se tada ubacivalo u temelj i to u samom središtu nove crkve.

Ovo nijemo kamenje koje nosi mnoga imena samo je simbol i svjedok da je crkva živa zajednica onih koji vjeruju, a ne samo zidovi zgrade.

Istaknuti inicijator ovog njemačko-hrvatskog prijateljstva jest gospodin Ivo Sadrić koji je i ugostio delegaciju iz Poreča u svom hotelu u Poingu. Osim toga, gospodin Sadrić priredio je i svečanu večeru na kojoj su bili prisutni predstavnici crkvene i gradske vlasti iz Poinga. Tada je potpisan i povijesni dokument; Povelja o kumstvu između župe sv. Michaela u Poingu kod Münchena i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Poreču. U povelji stoji da dvije župe iskazuju želju za zajedničkom suradnjom, prijateljstvom i razmjenom iskustava na svim područjima vjerskog, kulturnog i društvenog života. Pri tom se misli i na suradnju Župskih i ekonomskih Vijeća, zajedništvo mladih, ministranata, crkvenih zborova i ljudi treće životne dobi. Svojim potpisima potvrdili su ovu želju biskupi; dr. Bernhard Haslberger, pomoćni biskup Nadbiskupije München-Freisig i dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski te župnici Michael Holzner i Milan Zgrablić. Tom prigodom izmijenjeni su pokloni između dvije župe; Poinga i Poreča. Uz brojne govore i zahvale izražena je želja da se ovo prijateljstvo sve više razvija i trajno učvršćuje.

Gostoprimstvo će biti uzvraćeno 21. studenog ove godine, kada će stići delegacija iz Poinga na proslavu blagdana svetog Maura u Poreču.

Izražena je želja se sveti Mauro i blaženi Rupert Mayer slave u oba grada; Poreču i Poingu. Oni su nebeski svjedoci kumstva ove dvije župe.

Neka bude blagoslovljeno ovo zajedništvo dvije župe, različitih kultura, običaja i jezika no povezanih u istoj vjeri i vođenih željom za duhovnim rastom. Bog neka obilno nagradi i gospodina Sadrića, poznatog u Njemačkoj kao Onkel Ivo, za iskazano gostoprimstvo te ljubav koju pokazuje prema svome narodu, domovini i Crkvi.

Ankica Tutiš