Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Poreč: Misu svetkovine Rođenja Gospodinovog predvodio biskup mons. Ivan Štironja

Misu svetkovine Rođenja Gospodinovog u porečkoj je katedrali predvodio porečki i pulski biskup Ivan Štironja, uz koncelebraciju kancelara biskupije Sergija Jelenića, katedralnog župnika vlč. Mladena Pranjića i župnog vikara katedralne župe vlč. Boška Čatlaka. Oko oltara su, uz uobičajenu asistenciju, posluživala dva đakona.

Biskup Ivan, vidljivo radostan zbog mnoštva koje je pristiglo na svetu Misu u podne, započeo je svoju propovijed srdačnim pozdravom svima okupljenima a posebno mladeži, mladim obiteljima s djecom, kao i onima koji su došli u katedralu iz poštovanja prema svojim prijateljima katolicima.   

Govoreći o liturgijskoj godini koja pred vjernike stavlja razne događaje iz povijesti spasenja,  biskup Ivan je govorio o važnosti duhovnih priprava među kojima se nalazi i vrijeme došašća s Misama zornicama koje se slave u većem broju župa, a koje su vrlo intenzivna i sadržajna priprava za svetkovinu Božića kada cijeli svijet slavi rođendan Krista Kralja. „Susret s Kristom Kraljem i dioništvo u kraljevstvu koje nam je on u svojoj božanskoj darežljivosti ponudio, najveće je postignuće i glavni je cilj kršćanskog života. U molitvi koju nas je Isus naučio molimo: ‘dođi kraljevstvo tvoje’. Po krštenju smo postali dionici toga kraljevstva te je to ujedno i glavni cilj i postignuće našega života, naglasio je biskup Štironja te dodao: Crkva je svoj liturgijski kalendar tako posložila da  svetkovina Krista Kralja stoji na kraju liturgijske godine i predstavlja cilj prema kojemu se sve kreće. Tako svake godine mi kršćani-katolici u svomu bogoslužju obnavljamo sadržaje dolaska Kristova na zemlju, cijelu povijest spasenja od rođenja preko javnoga Kristova djelovanja, do muke, smrti, uskrsnuća i uzašašća u nebo. Tako godina za godinom teče pozivajući nas da se što bolje pripravimo za onaj konačni dolazak Krista Gospodina kada će doći suditi žive i mrtve kako to ispovijedamo u formuli Vjerovanja“.

Govoreći o radosti vjerničkog susreta, biskup Ivan je poručio: „Radost susreta s Isusom i uopće potrebu za sjedinjenjem s njim u potpunosti može razumjeti samo onaj koji je doživio obraćenje, koji je osjetio blizinu Boga u svomu životu. Rođenje Kristovo, poseban je i važan događaj u našem kršćanskom životu. To je događaj koji nas čini hodočasnicima ili lutalicama u ovoj suznoj dolini. Doživjeti Boga, čuti njegov glas, osjetiti njegovu blizinu zapravo znači postati hodočasnikom koji svakim svojim korakom, svakim svojim pogledom, mišlju riječju i djelom slavi Boga; hodočasnikom kojega ne umara fizički napor nego ga umara propust, umoran je, tužan i nesretan kada propusti redovitu molitvu, redovitu svetu Misu i Pričest, barem godišnju svetu ispovijed; nesretan je kada propusti učiniti dobro djelo, kada propusti uputiti lijepu riječ onomu tko je potreban utjehe i savjeta“.

Govoreći o utjelovljenoj Riječi na temelju pročitana evanđeoskog teksta, biskup je pred slušatelje iznio lik sv. Ivana, apostola, koji je kao najmlađi apostol iskusio susret s Kristom. Zato je iz svoga iskustva mogao predstaviti „Riječ“ po kojoj je sve stvoreno: Riječ o kojoj govori sveti pisac nije tek neka obična riječ nego je to prava Osoba, Sin Božji, druga božanska osoba, utjelovljeni Isus, Bogočovjek. Evanđelist želi reći da je govor o Živoj Riječi, punoj života i izvoru života. To je neiscrpno vrelo snage kojemu se isplati približiti, te od te Riječi i po toj Riječi živjeti“.

Biskup je objasnio da se u Riječi krije mudrost Božja koju prepoznajemo u Isusu i klanjamo joj se u jaslicama. Naglasivši da je Božja Riječ trajno prisutna među nama od samoga  trenutka kada se utjelovila snagom Duha Svetoga po Blaženoj Djevici Mariji, dodao je: „Tu Riječ slavimo a Majku, koja ju je u poslušnosti primila i položila u jasle, od sveg srca častimo. Zato u vjeri s cijelom Crkvom danas pjevamo: ‘Teb’ Isuse hvalimo, Sveto Trojstvo slavimo, Majku tvoju častimo, svetu Djevu Mariju’. Neka nas raširene ruke Isusa, Kralja koji leži u jaslama, dotaknu, neka nas izliječe od svih bolesti duše i tijela, a njegova Majka Blažena Djevica Marija neka nas zagovara danas i svakoga dana našega života.

Na kraju svoje propovijedi, biskup Ivan je čestitao Božić svima prisutnima ovim riječima: „Želim vam svima obilje rose Božje milosti, koja neka padne na Riječ posijanu u vašim srcima i dade joj da se množi u vjeri, da raste u nadi i da cvjeta u ljubavi. Neka ta Riječ uvijek pada u uši i u duše naših obitelji, župnih zajednica i našega društva. Sretan i blagoslovljen Božić“.

Misu je, pjevanjem božićnih pjesama, glazbeno uzveličao župni zbor.