Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Pepelnica u katedrali

Misno slavlje na Pepelnicu u porečkoj prvostolnici i ove je godine tradicionalno predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša. Uvodni pozdrav svećenicima i okupljenim vjernicima izrekao je porečki župnik i dekan preč. Milan Zgrablić. Koncelebrirali su kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić te dva župna vikara katedralne župe vlč. Vladimir Brizić i vlč. Mladen Pranjić.

Biskup je na početku prigodne homilije napomenuo kako je korizma vrijeme kada se trebamo sa posebnom pažnjom posvetiti sebi, ali ne u materijalnom već u duhovnom smislu. Vrlo često, poput licemjera koje spominje evanđelje, pred drugima glumimo ono što nismo kako bismo naišli na odobravanje, u svojoj nutrini znamo da to nije dobro, no nemamo hrabrosti promijeniti se. Bojimo se pokazati svoje pravo lice iz straha da će drugi o nama misliti ono što bi mi mislili o njima vidjevši slabosti poput onih koje skrivamo. No, Isus pozna svakoga od nas bolje od nas samih, naglasio je propovjednik. Nadalje, rekao je mons. Kutleša potrebno je naglasiti simboliku pepela koji simbolizira grijeh, dobiva se od maslinovih grančica blagoslovljenih na Cvjetnicu, Isusu je ulaskom u Jeruzalem pobijedio grijeh. U Godini milosrđa potrebno je napose imati na umu da grijeh možemo pobijediti samo uz Božje milosrđe, ono grijeh pretvara u nadu, citirao je propovjednik papu Franju.

Upravo zbog toga, rekao je biskup, Crkva nas tri temeljna elementa dobro proživljene korizme: potrebno je, nadasve molitvom, skinuti sa sebe blokadu prema Bogu, skinuti masku koju stavljamo pred drugima, milostinjom, ali nadasve milosrdnim pristupom prema onima kojima je potreban ljudska blizina, i naposljetku skinuti blokadu prema sebi odričući se nečega što nam je značajno. Neka svatko u svojoj nutrini odluči što je to, imajući na pameti da ga Bog voli i da će nas uvijek pridignuti i imati razumijevanja.