Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Prva spašena beskrajnim Očevim milosrđem

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, 8. prosinca 2015.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnja svetkovina Bezgrešne potiče nas razmišljati o Gospi koja je, po jedinstvenoj povlastici, sačuvana od istočnoga grijeha od svoga začeća. Premda je živjela u svijetu obilježenom grijehom, grijeh je nije dotakao: ona je naša sestra u patnji, ali ne u zlu i grijehu. Štoviše, zlo je u njoj poraženo i prije nego ju je uopće dotaklo, jer ju je Bog ispunio milošću (Lk 1, 28). Bezgrešno začeće znači da je Marija prva spašena beskrajnim Očevim milosrđem, kao prvina spasenja koje Bog želi darovati svakom muškarcu i ženi, u Kristu.

Zbog toga je Bezgrešna postala uzvišena slika Božje milosti koja je izvojevala pobjedu nad grijehom. A mi, danas, na početku Jubileja milosrđa, želimo gledati na ovu sliku s povjerljivom ljubavlju i kontemplirati je u svem njezinu sjaju, oponašajući njezinu vjeru. U Bezgrešnom začeću Marijinu pozvani smo prepoznati zoru novoga svijeta, preobraženog djelom spasenja Oca i Sina i Duha Svetoga. Zora je to novog stvaranja koje je ostvarilo Božje milosrđe. Zato je Djevica Marija, koja nije nikada bila okaljana grijehom i koja je uvijek puna Boga, majka novog čovječanstva.

Slaviti ovu svetkovinu uključuje dvije stvari: prihvatiti potpuno Boga i njegovu milosrdnu milost u našim životima; postati i sami tvorci milosrđa autentičnim evanđeoskim hodom. Svetkovina Bezgrešne postaje dakle svetkovina svih nas ako svi mi, svojim svakodnevnim “da”, uspijemo prevladati svoju sebičnost i učiniti radosnijim život naše braće, dati im nadu, brišući poneku suzu i dajući malo radosti. Po uzoru na Mariju, pozvani smo postati nositelji Krista i svjedoci njegove ljubavi, gledajući prvo na one koji su privilegirani u Isusovim očima. To su oni na koje nas je on sam uputio: “Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni” (Mt 25, 35-36). Današnja svetkovina Bezgrešnog začeća ima točno određenu poruku koju nam želi prenijeti: podsjeća nas da je u našem životu sve dar, sve je milost. Neka nam Blažena Djevica, prvina spasenja, uzor Crkve, sveta i bezgrešna zaručnica, ljubljena od Gospodina, pomogne iznova sve više otkrivati Božje milosrđe kao odliku Kristova vjernika. To je riječ-sinteza evanđelja. To je temeljna crta Kristova lica: onog lica koje prepoznajemo u različitim aspektima njegova života: kad ide ususret svima, kad liječi bolesne, kad sjedi za stolom s grešnicima, a posebno kad, pribijen na križ, oprašta; ondje vidimo lice Božjeg milosrđa.

Neka po zagovoru Marije Bezgrešne milosrđe zavlada u našim srcima i preobrazi naš život.

Izvor: IKA