Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Otvorena vrata milosrđa katedrale u Poreču

U predvečerje treće nedjelje došašća, nedjelje koja u liturgiji nosi i naziv “Radujte se”, uz potpuno ispunjenu Baziliku, mons. Dražen Kutleša, biskup, nakon uvodne molitve, proglasa Evanđelja o Dobrom Pastiru koji traži izgubljenu ovcu, i čitanje ulomka iz Bule pape Franje “Lice milosrđa”,

otvorio je Vrata milosrđa, središnja vrata porečke katedrale Uznesenja Marijina. Mnogi vjernici prije početka obreda pristupili su sakramentu ispovijedi. Na raspolaganju za sv. ispovijed bilo je četrdesetak svećenika. U obredu je sudjelova mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup, pedesetak svećenika, više redovnika i redovnica, dio bogoslova iz Pule i Rijeke.

U prigodnoj homiliji biskup je napomenuo kako ovime svi skupa započinjemo jednu izvanrednu godinu Božjeg milosrđa  koju je sam papa Franjo zaželio kako bi svim vjernicima dao prilliku da mogu zadobiti Božje milosrđe i da sami budemo sredstvo milosrđa. Ulaskom kroz sveta vrata simbolički smo označili novi život ljubavi i milosrđa koji želimo i za čim težimo. Razmišljajući o uvodnom evanđelju pročitanom prije otvaranja vrata milosrđa, biskup je naglasio kako Bog neumorno traži svaku “izgubljenu ovcu” koju, kad je nađe, stavlja na ramena i radostan donosi u svoj “ovčinjak”. I mi kada zalutamo, uvijek se moramo sjetiti da nas Bog svojim milosrđem uvijek traži i želi dovesti k sebi. Iz evanđelja možemo i vidjeti kako je Božje milosrđe strpljivo. Kada reagiramo onako kako nije razborito Bog ne prigovara kada nas pronađ. Bog uvijek oprašta i čini sve ono što je potrebno za nas. Bog traga za nama. On nas traži. Tu je velika nada. Sveti Otac i nas potiče da tražimo zalutale i pomognemo im vratiti se Ocu. Božje milosrđe kada nas pronađe uvijek se raduje. U svome životu moramo se radovati kada nam se neko pridruži i obrati. Ne smijemo biti zavidni i ljubomorni kada Bog čini dobro. Primjećujemo također kako Bog štiti svoje stado. Na kraju homilije je biskup pozvao sve da tražimo i molimo kako bismo uvijek zadobili Božje milosrđe. Zahvaćeni veličinom Božjeg milosrđa i mi smo pozvani da budemo milosrdni poput Oca i svakom čovjeku nastojimo pomoći da susretnu milosrdnog Oca, osobito primjerom i molitvom.

Slavlje je uveličao Katedralni župni zbor pod ravnanjem gospodina Marka Ritoše Marija Eterovića. Solo dionice pjevao i naorguljama pratio zbor gosp. Marijo Eterović. 

Vjernici koji su pristupili svetoj ispovijedi, pričestili se, izmolili molitvu na nakanu Sv. Oca i prošli kroz Vrata milosrđa dobili su potpuni oprost.

Galeriju slika pogledajte ovdje >>>>>

Kako dobiti potpuni oprost pročitajte ovdje >>>>>

Što je potpuni oprost pročitajte ovdje>>>>>