Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Oprost u izvanrednoj Svetoj godini

Papa Franjo poslao je nadbiskupu Rinu Fisichelli, predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, pismo o oprostima u Svetoj godini milosrđa.

U njemu, kako bi Izvanredni jubilej „za sve vjernike bio istinsko vrijeme susreta s milošću Božjom“, Sveti Otac navodi mnoštvo prilika za stjecanje jubilarnog oprosta, svim svećenicima za vrijeme Svete godine udjeljuje ovlasti za odrješenje od grijeha pobačaja, a svećenicima tradicionalističkog Bratstva sv. Pija X. udjeljuje ovlasti za valjano i zakonito ispovijedanje.

Moja je želja da Jubilej bude živo iskustvo Očeve blizine, kako bi se osnažila vjera svakog vjernika i njegovo svjedočanstvo postalo što učinkovitije – napisao je papa Franjo. U tu svrhu, navodi mnoštvo prilika za stjecanje jubilarnog oprosta. Prvo, mogu ga zadobiti svi vjernici koji pohode Sveta vrata, otvorena u svim katedralama ili u crkvama po odluci mjesnoga biskupa, kao i u četiri Papinske bazilike u Rimu. Oprost se također može steći u svetištima u kojima su otvorena Vrata milosrđa te u tradicionalnim jubilarnim crkvama.

Važno je prije svega povezati taj trenutak sa sakramentom pomirenja i slavljem svete euharistije, uz razmatranje milosrđa. Bit će potrebno popratiti ta slavlja s ispoviješću vjere i molitvom za mene i za nakane koje nosim u srcu za dobro Crkve i čitavoga svijeta – napisao je papa Franjo.

Jubilarni oprost, zatim, mogu steći i osobe koje zbog posebnih razloga – poput bolesti ili starosti – ne mogu pohoditi Sveta vrata. Kako piše Sveti Otac, njima će od osobite pomoći biti ako žive svoju bolest i patnju kao iskustvo blizine Gospodinu, koji u otajstvu svoje muke, smrti i uskrsnuća pokazuje uzvišeni put koji patnji i usamljenosti daje smisao. Oni će jubilarni oprost moći steći ako „s vjerom i radosnom nadom žive“ svoje trpljenje te „prime pričest ili sudjeluju na svetoj misi i zajedničkoj molitvi, čak i putem raznih sredstava komunikacije“.

Papa nije zaboravio na zatvorenike. Oni mogu steći oprost u zatvorskim kapelama. Neka upravljanje misli i molitve Ocu svaki put kad prijeđu prag svoje ćelije za njih znači prolazak kroz Sveta vrata, jer Božje milosrđe može preobraziti srca, ali i rešetke u iskustvo slobode – istaknuo je papa Franjo. Nadalje, u pismu stoji da, svaki put kad vjernik učini duhovno ili tjelesno djelo milosrđa, „zasigurno će steći jubilarni oprost.“ Također je moguće steći oprost i za pokojne.

Rašireni mentalitet neosjetljivosti doveo je do gubitka osjetljivosti za prihvaćanje novoga života, a tragediju pobačaja neki doživljavaju površno, kao da ne shvaćaju krajnje zlo koje taj čin povlači – napisao je Papa. No, Božji se oprost ne može uskratiti onima koji su se pokajali, osobito ako iskrena srca pristupe sakramentu pomirenja. Zbog toga – stoji u Papinom pismu – odlučio sam svim svećenicima u Jubileju milosrđa udijeliti ovlast odrješenja od grijeha pobačaja.

Na koncu Papa, s nadom u buduća rješenja koja bi povratila puno zajedništvo, svećenicima tradicionalističkog Bratstva sv. Pija X. udjeljuje ovlasti da vjernike u Godini milosrđa valjano i zakonito mogu ispovijedati. Podsjetimo, Svećeničko bratstvo nema nikakav kanonski status u Crkvi i stoga dosada nisu imali potrebne ovlasti za valjanost sakramenta pomirenja. Motiviran potrebom vjernika, Papa im za Jubilej milosrđa udjeljuje potrebne ovlasti.

Izvor: Vatikanski radio