Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

O Križu Kristov, i danas te vidimo…

Papa Franjo predsjedao je sinoć molitvom križnoga puta u Koloseumu. Tijekom završne prošnje, spomenuo je kršćane koje se ubija radi njihove vjere „barbarskim oštricama, usred kukavičke šutnje“, te činjenicu da su „Sredozemno i Egejsko more postala nezasitna groblja“, okrivljujući za to „našu ravnodušnost i anestetiziranu savjest“.

Nakon razmatranja postaja križnoga puta, koje je napisao kardinal Gualtiero Bassetti, Papa je predvodio dugu završnu molitvu u kojoj je govorio o nemoralnosti i egoizmu ljudi, ali i o spasonosnoj snazi križa Kristova. U nizu zaziva Isusovu križu, Papa je naveo zlo i dobro za koje je čovjek odgovoran.

O križu Kristov, i danas te vidimo u našoj braći i sestrama, ubijenima, živima spaljenima, zaklanima i obezglavljenima barbarskim oštricama… – rekao je papa Franjo u jednom od zaziva. Jednako tako, prema Papinoj molitvi, križ Kristov vidimo u licima ljudi koji bježe od rata i nasilja samo kako bi „pronašli smrt i mnoge Pilate koji peru svoje ruke“; u „nevjernim slugama koji, umjesto da se liše ispraznih ambicija, čak i nevine lišavaju njihova dostojanstva“ te u „učenjacima smrti, a ne života, koji umjesto poučavanja milosrđu i životu, prijete kaznom i smrću te koji osuđuju pravednika“.

Papa je također osudio fundamentalizam i terorizam koji obeščašćuje Božje ime i koristi ga kako bi opravdao nezamislivo nasilje, zatim trgovinu oružjem koja potiče ratove, korupciju, razaranje okoliša te napuštanje starijih i potrebitih. „O križu Kristov, danas te također vidimo u onima koji te žele ukloniti iz javnih prostora i isključiti te iz javnoga života, u ime poganskog laicizma ili jednakosti kojoj si nas ti sam poučio“ – rekao je Papa.

Međutim, istaknuo je kako svjetlo Kristova križa možemo vidjeti i u licima osoba posvećenoga života, u dobrim Samarijancima, koji „ostavljaju sve kako bi povijali rane siromaštva i nepravde.“ Kristov križ vidimo – dodao je – u obiteljima koje vjerno i plodno žive svoje bračno zvanje, u jednostavnim i velikodušnim osobama te u dobrovoljcima koji pomažu potrebitima.

Križ pokazuje da Bog ljubi sve do kraja i zbog toga ga trebamo zazivati – kako bi nas naučio da je svjetlo zore snažnije od tame noći i da se prividna pobjeda zla rastapa pred praznom grobnicom. Ništa ne može poraziti, zamračiti ili oslabiti ljubav Božju – rekao je na kraju molitve Sveti Otac.

Izvor: >>>