Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

Iz Angelusa pape Franje na blagdan Krštenja Isusova,  10. siječnja 2016.

Evanđelje nam predstavlja Isusa, u vodama rijeke Jordana, usred divne Božje objave. Sveti Luka piše: "Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: 'Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!'" (Lk 3, 21-22). Na taj je način Isus posvećen i očitovan od Oca kao Mesija spasitelj i osloboditelj. U tome događaju – potvrđenom u sva četiri evanđelja – dogodio se prijelaz s krštenja Ivana Krstitelja, utemeljenog na simbolu vode, na Isusovo krštenje "Duhom Svetim i ognjem" (Lk 3, 16).

Duh Sveti je u kršćanskome krštenju glavni tvorac: on je taj koji sažiže i uništava istočni grijeh, vraćajući kršteniku ljepotu božanske milosti; on je taj koji nas oslobađa od vlasti tame, to jest od grijeha, i uvodi nas u kraljevstvo svjetla, to jest ljubavi, istine i mira: to je kraljevstvo svjetla. Pomislimo samo na kakvo nas dostojanstvo uzdiže krštenje! "Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo" (1 Iv 3, 1), kliče apostol Ivan. Ta divna stvarnost da smo djeca Božja uključuje zadaću slijediti Isusa, Slugu poslušnoga, i u sebi samima izgraditi njegove osobine: to jest blagost, poniznost, nježnost. To nije lako, osobito ako oko nas vlada netrpeljivost, oholost i krutost. Ali to je moguće snagom koja dolazi od Duha Svetoga!

Duh Sveti, kojega smo prvi put primili na dan krštenja, otvara nam srce Istini, čitavoj Istini. Duh vodi naš život na zahtjevan ali radosni put ljubavi i solidarnosti prema našoj braći. Duh nam daruje nježnost Božjeg oproštenja i prožima nas nesavladivim Očevim milosrđem. Ne zaboravimo da je Duh Sveti živa i životvorna prisutnost u onome koji ga prihvati, on moli u nama i ispunja nas duhovnom radošću.

Danas, na svetkovinu Krštenja Isusova, spomenimo se dana svoga krštenja. Svi smo kršteni, budimo zahvalni na tome daru. Nešto ću vas pitati: tko od vas zna datum svoga krštenja? Sigurno ne svi. Zato vas pozivam da se raspitate za taj datum, pitajte primjerice svoje roditelje, svoje bake i djedove, svoje kumove ili pokušajte doznati u svojoj župi. Veoma je važno znati taj datum jer je to datum koji treba slaviti: to je datum našega ponovnog rođenja kao djece Božje. Zato imate domaću zadaću za ovaj tjedan: ići i potražiti datum svoga krštenja. Slaviti taj dan znači ponovno potvrditi svoje prianjanje uz Isusa, trudeći se živjeti kao kršćani, članovi Crkve i novoga čovječanstva, u kojem su svi braća.

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.