Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Nema sveca bez prošlosti ni grešnika bez budućnosti

Pred Isusom, nijedan grješnik nije isključen, zato što Božja izlječiteljska snaga ne poznaje bolest koju ne bi mogla izliječiti – ustvrdio je papa Franjo na današnjoj općoj audijenciji. U Katehezi se osvrnuo na evanđeoski izvještaj o pozivu apostola Mateja. Kad mu je Isus rekao da ga slijedi, on je bio carinik i stoga ga se smatralo javnim grješnikom, ali ga Krist ipak zove da postane njegov učenik. Matej prihvaća i poziva ga u svoju kuću za stol.

Farizeji su tome prigovarali, govoreći: „Ti ne možeš ići u kuću tih ljudi!“ Isus se međutim nije od njih udaljio, nego ih je posjećivao, sjedio kraj njih. To znači da i oni mogu postati njegovi učenici – primijetio je Papa, napominjući kako nas činjenica da smo kršćani ne čini bezgrješnima.

Nema sveca bez prošlosti ni grješnika bez budućnosti

Poput carinika Mateja, svatko se od nas povjerava u Gospodinovu milost, unatoč vlastitim grijesima. Svi smo grješnici, svi imamo grijehe. Pozivajući Mateja, Isus grješnicima poručuje da ne gleda na njihovu prošlost, društvene okolnosti, vanjske običaje, nego da im otvara novu budućnost. Nema sveca bez prošlosti ni grješnika bez budućnosti – rekao je Sveti Otac.

Dovoljno je na Isusov poziv odgovoriti s poniznim i iskrenim srcem. Crkva – nastavio je – nije zajednica savršenih, nego zajednica učenika koji su u hodu, koji slijede Gospodina zato što se priznaju grješnicima i potrebnima njegova oprosta. Kršćanski je život stoga škola poniznosti koja nas otvara milosti.

Poziv za stol riječi i euharistije

To ne shvaćaju oni koji se drže „pravednima“, koji vjeruju da su bolji od drugih. Oholost sprječava vidjeti Božje milosrdno lice i postupati s milosrđem. Ona čini zid koji sprječava odnos s Bogom. Isus kaže da nije zdravima, nego bolesnima potreban liječnik. To nam ulijeva povjerenje i otvara srce Gospodinu kako bi nas došao izliječiti.

Pozivajući grješnike za svoj stol – nastavio je papa Franjo – Isus ih liječi, vraćajući im onaj poziv za koji su vjerovali da je izgubljen i na koji su farizeji zaboravili: poziv na Božju gozbu. Ako farizeji u pozvanima vide samo grješnike i odbijaju sjesti kraj njih, Isus ih podsjeća da su i oni Božji uzvanici. Na taj način, sjediti za stolom s Isusom znači da nas on preobražava i spašava. U kršćanskoj je zajednici Isusov stol dvostruki: stol riječi i stol euharistije.

Božja riječ liječi poput skalpela

To su lijekovi kojim nas božanski liječnik ozdravlja i hrani. Riječju nam se otkriva i poziva na prijateljski dijalog. Isus – napomenuo je Papa – nije se bojao razgovora s grješnicima, carinicima, bludnicama; nije se bojao, nego je sve ljubio. Njegova riječ prodire u nas i, poput skalpela, zadire u dubinu kako bi nas oslobodila od zla koje se ugnijezdilo u naš život.

Ponekad je ta riječ bolna zato što ukazuje na licemjerja, raskrinkava lažne izlike, ogoljuje skrivenu istinu, ali istovremeno rasvjetljuje i pročišćava, daje snagu i nadu – naglasio je Sveti Otac. Euharistija nas pak hrani samim Isusovim životom i kao najsnažniji lijek na otajstven način bez prestanka obnavlja milost krštenja. Pristupajući euharistiji, hranimo se Isusovim tijelom i krvlju, a on nas pak ujedinjuje u svojem tijelu.

“Milosrđe mi je milo, a ne žrtva”

Papa je podsjetio na riječi proroka Hošee: „Idite i naučite što znači: ‘milosrđe mi je milo, a ne žrtva’“. Time prorok opominje narod zato što su njihove molitve bile prazne i nedosljedne riječi. Unatoč savezu s Bogom i njegovom milosrđu, narod je često imao samo prividnu religioznost, ne živeći duboko Gospodinove zapovijedi.

„Milosrđe mi je milo“ znači da Bog želi vjerno srce koje priznaje vlastite grijehe, koje se kaje i vraća vjernosti savezu. S druge strane, „ne žrtva“ znači da je bez pokajanog srca svaki vjerski čin nedjelotvoran. Isus primjenjuje taj proročki izričaj i na ljudske odnose: farizeji su bili vrlo religiozni u formi, ali nisu bili spremni sjesti za stol s carinicima i grješnicima; nisu prepoznali mogućnost pokajanja i stoga izlječenja; nisu na prvo mjesto stavljali milosrđe: unatoč tome što su bili vjerni čuvari Zakona, pokazali su da ne poznaju Božje srce – objasnio je papa Franjo.

To je kao da te razveseli paket s darom za tebe unutra, a ti, umjesto da ideš tražiti dar, gledaš samo na papir u koji je zamotan: samo na izgled, formu, a ne na srž milosti, dar koji se daje – kazao je Papa. Svi smo pozvani za Gospodinov stol. Sjednimo kraj njega i njegovih učenika. Učimo se gledati s milosrđem i u svakome od njih prepoznati suuzvanika. Svima je potrebno hraniti se Božjim milosrđem, jer ono je izvor našega spasenja.

Izvor: >>>