Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Nedjelja muke Gospodnje – Cvjetnica – 2018.

Na Nedjelju Muke Gospodnje, 25. ožujka 2018., blagoslov maslinovih grančica, procesiju i misno slavlje u porečkoj bazilici predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Bogoslužje Nedjelje Muke Gospodnje i ove je godine započelo blagoslovom maslinovih i palminih grana na središnjem porečkom trgu, Trgu Slobode, ispred crkve Gospe od Anđela gdje je početni dio porečki župni zbor uzveličao otpjevavši pjesmu „Židovska su djeca“.

Okupljeni su potom u procesiji krenuli Dekumanovom ulicom i Ulicom sv. Eleuterija do bazilike gdje je misno slavlje biskup predvodio i suslavlju sa više svećenika.

Nakon pjevanja Muke Gospodnje predvoditelj je izrekao kratku homiliju u kojoj se posebno osvrnuo na pojedine ličnosti koje se, osim Isusa, spominju u čitanju Muke. Spomenuvši Judu propovjednik je istaknuo da, kako to često biva u životu, i u tome slučaju je zlo došlo upravo od najbližih. No, dok osuđujemo Judu, možda se trebamo zapitati koliko često i mi izdajemo Isusa, izdajući načela koja nam On daje za život, samo kako bi nam bilo ugodnije. Sv. Petar apostol je primjer onoga koji se je najgorljivije zalagao, a odmah potom najeklatantnije zanijekao Isusa, no, naposljetku se pokajao i širio Isusov nauk do smrti na križu. Mi se u njemu pronalazimo kada griješimo, ali se nakon toga iskreno pokajemo. Svjetina koja je pri Isuovu ulasku u Jeruzalem klicala „Hosana!“, a tek nekoliko dana kasnije, na nagovor velikih svećenika pozivala na linč vičuću „Raspni ga!“ primjer je povodljivosti i površnosti. Analizirajući takav stav trebamo se zapitati jesmo li mi dosljedni u svojim stavovima, tražimo li ono bitno ili se damo olako nagovoriti, istaknuo je biskup. Veliki svećenici, koji su se jednostavno htjeli riješiti Isusa očiti su primjer koristoljublja koje ne preže ni pred čime. Spomenuvši Pilata biskup je naglasio kako je on postupio prema pravu, prema tadašnjem rimskom zakonu, iako je znao da to nije i pravedno.  Svaki zakon, ako će biti u prilog čovjeku mora biti i pravedan, naglasio je propovjednik. Mi želimo biti na strani žena koje su pratile Isusa i u najnepovoljnijim okolnostima, a ne kao učenici koji su se kod nadolaska opasnosti razbježali. Upravo danas, na Nedjelju Muke Gospodnje, tražimo od Boga da budemo kao te žene koje su bile uz Isusa do smrti na križu, a potom mu i dale posljednju počast. U ovim vremenima nesigurnosti neka naša sigurnost bude u činjenju dobra za druge, molimo Gospodina da uvjek znamo prepoznatu potrebu bližnjega i pružiti pomoć bilo u materijalnom ili duhovnom smislu, zaključio je propovjednik.