Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Nedjelja Caritasa

Ove godine Hrvatski Caritas organizira dvije predbožićne akcije: “Nedjelju Caritasa”, koju e provodi pod nazivom “Gospodin ostaje vjeran dovijeka! i 14. po redu tradicionalnu nacionalnu božićnu humanitarnu akciju “Za 1000 radosti”, namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom “Intervencija”. Programom „Za 1000 radosti“ Hrvatski Caritas kroz cijelu godinu a napose u predbožićno vrijeme nastoji potaknuti ljude diljem Hrvatske na pomoć obiteljima nezaposlenih, višečlanih obiteljima, braniteljskim obiteljima, obiteljima u kojima je netko od članova teško bolestan i onima koje dugotrajna i teška ekonomska situacija teško pogađa.

Na treću adventsku nedjelju „Nedjelju Caritasa“ odlukom naših biskupa u svim će se crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Predstavljajući 14. izdanje akcije “Za 1000 radosti” u sklopu cjelogodišnjega programa pomoći obiteljima u potrebi, mons. Fabijan Svalina objasnio je kako je njen naziv “Intervencija” izabran jer odražava bit događaja koji slavimo slaveći blagdana Božića, naime: Božju intervenciju u naš svijet, povijest i život.

“Nazivom ‘Intervencija’ želimo naglasiti kako je vrijeme kada treba zajedno djelovati sada; on upućuje na žurnost djelovanja, na promjenu koja se želi ostvariti i ublažavanje ili popravljanje štete ili nepravde koja razdire čovjekov život. Nastavljajući tu izvornu intervenciju, a suočeni sa siromaštvom, usamljenosti, bolesti, nezaposlenosti, razočaranjem mnogih naših sugrađana, pozvani smo pitati se: Zašto ne dijeliti, zašto ne voljeti, oprostiti, popraviti, mijenjati, darovati – zašto ne pomoći?”, naglasio je Svalina.

U svim osnovnim i srednjim školama djeca će otkrivati i širiti ljepotu dobrote narukvicama u deset boja s deset različitih poruka za koje će moći izdvojiti novčani dar od 5 kuna za pomoć obiteljima u potrebi kako na razini lokalne zajednice tako i putem Hrvatskog Caritasa obiteljima diljem Hrvatske.

Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ INTERVENCIJA mogu se uključiti:

• uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-16

• on-line uplatama • donacijom proizvoda ili usluga

• pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

Podsjećamo vas da do kraja prosinca je u tijeku i akcija “Pomagati je lako”, koju već 5. godinu zaredom Hrvatski Caritas provodi u cijeloj Hrvatskoj u suradnji s Lidlom Hrvatska. U Lidlovim trgovinama moguće je neki od kupljenih proizvoda darovati siromašnim obiteljima kao i korisnicima crkvenih prihvatilišta za beskućnike i pučkih kuhinja. Djelatnici i volonteri župnih Caritasa tjedno ih preuzimaju i prosljeđuju onima kojima je pomoć potrebna. Volonteri Caritasa naše župe zajedno sa kandidatima za krizmu kroz dvije radionice pod geslom „I ja sam kamenčić u mozaiku božićne dobrote“ izraditi će razne božićne ukrase za koje će prikupiti donacije 11.12. u Nedjelju Caritasa nakon misa za potrebite obitelji naše župe. Pozivamo vas da svojim donacijama, financijskim ili materijalnim pomognete ovu hvalevrijednu akciju.