Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Na tvoju riječ bacit ću mrežu

Dok se jednom oko njega gurao narod da čuje riječ Božju, stajaše on pokraj Genezaretskog jezera. Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže. Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo.

Kada dovrši pouku, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

 

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim. (Lk 5,1-11)

Prema proroku Ezekielu, izobilje riba bijaše znak božanskog blagoslova. U 47. poglavlju zamišlja ribare u bogatom ulovu ribe koje je posljedica vode koja izlazi ih jeruzalemskog Hrama. Luka nam u današnjem 5. poglavlju također predstavlja obilje ribe ali ne zbog vode koja proizlazi iz Hrama nego zbog Isusove riječi.

„Dok se jednom oko njega gurao narod da čuje riječ Božju“ – po Isusu se očituje Božja riječ – i sada nam dolazi pomalo čudan redak jer je 4. poglavlje završilo Isusovim propovijedanjem po Judeji a sada Luka piše: „stajaše on pokraj Genezaretskog jezera.“ – odjednom se nalazi u Galileji – „Spazi dvije lađe gdje stoje uz obalu; ribari bili izašli iz njih i ispirali mreže.“ U ovom se ulomku nalazi nekoliko aluzija na proroka Ezekiela i izobilje ribe.

„Uđe u jednu od tih lađa; bila je Šimunova“ – Isus već od prije poznaje Šimuna jer mu je ozdravio punicu – „pa zamoli Šimuna da malo otisne od kraja. Sjedne te iz lađe poučavaše mnoštvo. Kada dovrši pouku, reče Šimunu“ – zaista čudno: Isus, čovjek zemlje, usuđuje se poučiti čovjeka mora, Šimuna, koji cijeli svoj život provodi na moru.

Isus mu reče: „Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.“ Unatoč svemu, Šimun prihvaća: „Učitelju, svu smo se noć trudili“ – iako je noć i vrijeme za ribarenje – „i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.“

Podsjećam da evanđelista govori ne o bilo kojoj riječi nego o riječi Božjoj. Dakle, Šimun ima povjerenja i prihvaća izazov.

„Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba“ – Luka nam ne prenosi samo neki puki kronološki događaj nego u njemu donosi teološko promišljanje. Izraz „veoma mnogo“ zapravo znači „mnoštvo“ a označuje prvu kršćansku zajednicu. Prema tome, slijedeći Božju riječ i poziv baciti mreže prema marginaliziranima, isključenim i odbačenim znači bogat ulov.

To nam i Luka piše: „mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.“

Luka je u svom evanđelju napisao da Bogu ništa nije nemoguće. Nakon noći bez ulova, nema smisla ići ribariti po danu. Ipak, riječ Božja čini da ono što je nemoguće postane moguće.

„Vidjevši to“ – Luka sada uz ime Šimun nadodaje i negativan nadimak Petar što znači tvrdoglavac, svojeglavac – „Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene!“ – ili doslovno „iziđi“ – što znači da se Šimun Petar osjeća kao opsjednut Isusom – „Grešan sam čovjek, Gospodine!“

Šimun je u kontradikciji s Isusom koji je došao pozvati grešnike a Šimun to odbija.

„Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi.“

I evo nam sada novine koju Isus donosi: „Isus reče Šimunu: Ne boj se!“ Isusa ne zanima je li Šimun grešnik ili ne niti ga zanima njegov prijašnji odnos s Bogom i njegova prošlost. Isusa zanima Šimun i njegov odnos prema ljudima ubuduće.

„Ne boj se! Odsada“ – dakle, odnosi se na budućnost – „odsada ćeš loviti ljude!“

Petar je rekao: „Odlazi od mene“ ili „izađi iz mene jer sam grešnik“ označujući svoj odnos s Bogom. Isus ga, pak, poziva na odnos s ljudima.

„Loviti ljude“ ili, kako to evanđelista zapisa „ulovit ćeš ih žive“. Što to znači? Već nam je poznato da uloviti ribu znači izvući je iz njezina životnog staništa što je dovodi u smrt. Izvući čovjeka iz vode znači suprotno: izvući ga iz vode smrtnog okruženja i dovesti ga u životno stanište, dati mu život.

Prema tome, Isusov poziv upućen Petru znači sljedeće: izvući ljude iz smrtnog okruženja i povesti ih prema životu.

„Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.“ Započinje stvaranje nove zajednice oko Isusa, zajednice u kojoj nema pastira jer ih Isus na to nije ni pozvao nego zajednice ljudi – ribara – koji će drugima donijeti život u njihovim potrebama.

 PIŠE: Alberto Maggi; prijevod: dr. sc. Zdenko Ilić

Izvor >>>>