Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Molitva Mariji za svaki dan u tjednu

(sv. Alfons Marija Liguori)

Ponedjeljak: Mariji, da isprosi milost ljubavi prema Isusu i Njoj

O Marijo, shvaćam da si Ti najplemenitije, najuzvišenije, najčišće, najljepše, najbolje i najljupkije stvorenje. O kad bi te svi upoznali, Gospe moja, i ljubili te kao što Ti to zaslužuješ. Tješim se da toliki broj duša u Nebu i na zemlji žive zaljubljeni u tvoju dobrotu i ljepotu. Pogotovu me tješi što te sam Bog ljubi više nego sve anđele i ljude skupa. Ljubljena moja Kraljice, i ja bijedni grešnik te ljubim, ali premalo. Želio bih veću i nježniju ljubav prema tebi i tu mi milost udijeli, jer ljubav prema tebi je veliki znak predodređenja i milost koju Bog udijeli onima koje želi spasiti. Majko moja vidim da trebam biti najzahvalniji tvome Sinu, te da On zaslužuje beskonačnu ljubav. A Ti želiš samo vidjeti da je On ljubljen, i to je najvažnija milost za koju te molim: isprosi mi veliku ljubav prema tvome Sinu Isusu Kristu. Ti od Boga zadobiješ što tražiš. Isprosi mi milost da budem toliko sjedinjen s voljom Božjom da se nikad od nje ne odijelim. Ne tražim od tebe zemaljska dobra, ni časti ni bogatstva, tražim ono što najviše želi tvoje srce, da ljubim moga Boga. Je li moguće da mi nećeš pomoći u ovoj mojoj želji koja je i tvoja? O ne, Ti mi već pomažeš, već moliš za mene. Moli, moli i ne prestani nikad moliti, dok me ne vidiš u Raju, van opasnosti da izgubim moga Gospodina, i sigurna da ću ga zauvijek ljubiti skupa s tobom, predraga moja Majko.

Utorak: Mariji da bude zaštitnicom

O Marijo, vidim milosti koje si mi isprosila, i nezahvalnost s kojom sam ih živio. Nezahvalan, nisam više dostojan darova, ali neću zbog toga izgubiti povjerenje u tvoje milosrđe koje je veće od moje nezahvalnosti. Moja velika odvjetnice budi mi milosrdna. Ti si djeliteljica svih milosti koje Bog daruje nama bijednicima, i zbog toga te je Bog učinio moćnom i milostivom, da nam priskačeš u pomoć u našim bijedama. Ti si odvjetnica najbjednijih i najnapuštenijih grešnika koji se tebi utječu, štiti i mene koji se tebi preporučam. Nemoj mi kazati da je u mom slučaju teško zadobiti pobjedu, jer i u najtežim borbama kad Ti braniš nekoga pobjeda je uvijek sigurna. U tvoje ruke polažem moje vječno spasenje, predajem ti moju dušu. Ona je bila izgubljena, Ti si je svojim zagovorom spasila. Želim biti upisan među tvoje posebne sluge, ne odbaci me. Ti tražiš bijednike da ih pridigneš, ne zapusti mene siromašnog grešnika koji se tebi utječem. Moli za mene svoga Sina, koji uvijek čini ono što Ti od njega tražiš. Uzmi me pod svoju zaštitu, i to će mi biti dosta. Ako me Ti štitiš ničeg se ne bojim, ni mojih grijeha jer ćeš mi Ti isprositi oproštenje i nadoknadu za posljedice grijeha, niti đavli jer si Ti moćnija od cijeloga Pakla, niti moga suca Isusa jer na tvoju molitvu On se udobrostivi. Bojim se jedino da se zbog moje lijenosti propustim utjecati tebi, i tako budem izgubljen. Majko moja isprosi mi oproštenje svih mojih grijeha, ljubav prema Isusu, svetu ustrajnost, dobru smrt i Raj na kraju života, a posebno mi isprosi milost da se uvijek tebi utječem. Ove milosti su uistinu velike za mene i ja ih ne zaslužujem, ali nisu velike za tebe koja si toliko ljubila Boga i koja si toliko ljubljena od Boga, pa On uslišava sve za što ga Ti moliš. Ti samo otvoriš usne, a Bog Tvoje molitve ne odbija. Moli Isusa za mene, kaži mu da me Ti štitiš i On će mi biti milostiv. Majko moja, uzdam se u tebe, u toj nadi živim i počivam, u njoj želim i umrijeti.

Amen.

Srijeda: Mariji, da isprosi milost svete ustrajnosti

O Kraljice Neba, ja koji sam nekad bio bijedni rob Sotone, sad se zauvijek posvećujem da budem tvoj sluga, želim te častiti i služiti ti cijelog mog života, primi me, ne odbij me iako to zaslužujem. O Majko moja u tebe sam stavio sve moje nade, od tebe se nadam svakom dobru. Blagoslivljam i slavim Boga koji mi je u svom milosrđu udijelio ovo povjerenje u tebe, koje smatram velikim zalogom spasenja. U prošlosti sam pao jer se nisam utjecao tebi. Sad se nadam po zaslugama Isusa Krista i tvojoj molitvi da mi je oprošteno. Ali mogu ponovno izgubiti božansku milost. Opasnost nije minula, neprijatelj ne spava. Koliko mi preostaje napasti koje ću morati pobijediti? O slatka moja Gospo, štiti me i ne dopusti da ponovno postanem njihov rob, uvijek mi pomozi. Znam da ćeš mi pomoći i da ću s tvojom pomoći, ako se tebi uteknem pobijediti. Ali bojim se da u opasnosti da padnem propustim zazivati te, i tako se izgubim. Za tu te milost molim, da u paklenim napadajima se uvijek tebi utječem govoreći: Marijo pomozi mi, Majko moja ne dopusti da izgubim Boga.

Četvrtak: Mariji, da isprosi milost sretne i dobre smrti

O Marijo, kakva će biti moja smrt? Ja već od sada, razmišljajući o mojim grijesima, i od pomisli na taj veliki i odlučujući čas kad ću umrijeti i biti suđen na moje spasenje ili vječnu osudu, zbunjen sam i drhtim. O preslatka moja Majko u Krvi Isusa Krista i tvom zagovoru je sva moja nada. O utjeho žalosnih, tada me ne ostavi, ne propusti da me utješiš u toj velikoj žalosti. Ako me sad toliko muči grižnja savjesti pri sjećanju na moje grijehe, nesigurnost oproštenja, opasnost da ponovno padnem, strogost Božje pravde, što će tek onda biti samnom. Ako mi ne priskočiš u pomoć propasti ću. O Gospe moja, prije moja smrti, isprosi mi milost velikog kajanja za moje grijehe, istinskog obraćenja i vjernosti Bogu u životu koji mi preostaje. Kada dođem na kraj mog života, Marijo nado moja, tada mi pomozi u toj velikoj muci u kojoj ću biti, utješi me da ne očajavam videći moje grijehe koje će đavao stavljati predame. Isprosi mi milost da te često zazivam, da umrem s tvojim svetim imenom na ustima i imenom tvoga Sina. Naprotiv, oprosti mi moju smjelost, prije nego li izdahnem, molim te dođi i utješi me svojom prisutnošću. Tu si milost udijelila tolikom broju tebi pobožnih duša, i ja je želim i nadam se zadobiti je. Istina je da sam grešnik i da to ne zaslužujem, ali sam ti pobožan, ljubim te i imam veliko povjerenje u tebe. O Marijo isčekivati ću te, ne ostavi me neutješena. Ako nisam tolike milosti dostojan, barem mi s Neba pomozi da iz ovoga života iziđem ljubeći Boga i tebe, te da dođem u Raj da vas vječno ljubim. Amen.

Petak: Mariji, da isprosi milost oproštenja grijeha i vječnog spasenja

Majko Božja evo pred tvojim nogama mene bijednog grešnika, podložnika pakla, koji se tebi utječe i u tebe se uzda. Ne zaslužujem niti da me pogledaš, ali znam da Ti koja si gledala svoga Sina kako umire da bi spasio grešnike imaš veliku želju da im pomogneš. O Majko milosrđa, pogledaj na moje bijede i smiluj mi se. Znam da te zovu utočište grešnika, nadom očajnika i pomoćnicom napuštenih. Ti si dakle moje utočište, moja nada i moja pomoć. Po tvome zagovoru zadobit ću spasenje. Zbog Isusove ljubavi pomozi mi, pruži ruku bijedniku koji je pao i tebi se utječe. Znam da se Ti tješiš pomažući koliko možeš grešnika, pomozi mi sad kad mi možeš pomoći. Svojim grijesima sam izgubio Božju milost i dušu. Predajem se u tvoje ruke, kaži mi što mi je činiti da se povratim u milost moga Spasitelja, želim odmah to učiniti. On me šalje tebi, da mi pomogneš jer želi da se utječem tvome milosrđu, pa da mi, osim zasluga tvoga Sina, Ti i tvoja molitva pomognete da se spasim. Tebi se utječem koja moliš za tolike grešnike, moli Isusa i za mene. Kaži mu da mi oprosti i On će mi oprostiti, kaži mu da želiš moje spasenje i On će me spasiti. Neka se vidi dobro koje Ti znaš učiniti onome koji ima povjerenja u tebe. Amen, tako neka bude, tome se nadam, amen.

Subota: Mariji, da isprosi milost da se ne padne u Pakao

O predraga moja Gospe, zahvaljujem Ti jer si mi toliko puta pritekla u pomoć da ne padnem u Pakao, koji sam toliko puta zaslužio svojim grijesima. Bijedan li sam, već sam skoro bio pao u taj zatvor osuđen, i osuda bi možda već nakon prvog smrtnog grijeha bila izvršena da mi Ti milosrdna nisi pritekla u pomoć. Čak te nisam ni molio, nego si Ti u svojoj dobroti zadržala Božju pravednost, i zatim savladala tvrdoću moga srca dovela me do povjerenja u tebe. Ah, pritiješnjen tolikim grijesima pao bih u opasnostima u kojima sam se nalazio, da me Ti ljubljena Majko nisi sačuvala milošću koju si mi zadobila. O Kraljice moja nastavi me oslobađati od Pakla. Što će mi tvoje milosrđe i darovi koje si mi isprosila ako ću poslije biti osuđen? Ako te prije nisam ljubio, sad poslije Boga najviše tebe ljubim. Ne dopusti da se okrenem od tebe i Boga koji mi je po tebi tolike milosti dao. Ljubljena moja Gospe ne dopusti da te u Paklu zauvijek mrzim i proklinjem. Ti bi trpjela videći osuđena tvoga slugu koji te toliko ljubi. O Marijo, što mi govoriš? Biti ću osuđen? Bit ću osuđen ako te ostavim. Ali tko bi imao srca ostaviti te? Tko bi mogao zaboraviti ljubav koju si mi iskazala? Gospe moja kad si već toliko učinila za moje spasenje, dovrši to djelo i pomozi mi. Želiš li mi pomoći? Ah, što to govorim? Ako Ti, kad sam ja bio zaboravio na tebe, si toliko učinila za mene, koliko više se moram nadati sad kad te ljubim i kad ti se preporučam. Ne gubi se tko se tebi utječe, a gubi se tko se tebi ne utječe. Majko moja ne prepusti me meni samome jer ću se izgubiti, nego udijeli mi milost da se uvijek tebi utječem. Spasi me nado moja, spasi me od Pakla, a još prije od grijeha jer me samo on može odvesti u Pakao.

Nedjelja: Mariji, da isprosi milost da se dođe u Raj

O Kraljice Raja koja si uzvišena nad sve anđeoske korove i najbliža Bogu, iz ove suzne doline pozdravljam te ja siromašni grešnik i molim te svrati na mene svoje milosrdne oči koje gdje gledaju dijele milost. Pogledaj Marijo u kojim sam sada opasnostima da izgubim dušu, Boga i Raj, i u kojima ću biti dok živim na zemlji. U tebe sam Gospe položio svu moju nadu, ljubim te i čeznem da brzo dođem vidjeti te i slaviti u Raju. O Marijo kada će doći dan kad ću vidjeti sebe već spašena, pored tvojih nogu, promatrati tebe Majku moga Spasitelja i moju Majku koja se je toliko založila za moje spasenje. Kad ću poljubiti ruku koja me je toliko puta oslobodila od Pakla, i tolike mi milosti udijelila kad sam zbog mojih grijeha zaslužio da budem prezren i odbačen od svih. Gospe bio sam Ti toliko nezahvalan za vrijeme života, ali ako dođem u Raj neću više biti takav, ljubit ću te što mi više bude moguće u svakom trenutku zauvijek, i nadoknadit ću moju nezahvalnost blagoslivljajući i zahvaljujući ti vječno. Beskrajno zahvaljujem Bogu koji mi daje to povjerenje u Krv Kristovu i tvoj zagovor, da ćeš me spasiti, osloboditi od grijeha, isprositi mi milost svijetlo i snagu da izvršim volju Božju i konačno da me dovedeš u rajske dvore. Tvoje sluge su se tome nadale, i nitko nije ostao razočaran. O ne, ni ja neću biti prevaren. O Marijo, nemam dvojbe, Ti ćeš mi isprositi milost spasenja. Moli svoga Sina Isusa, kao što ga i ja molim po zaslugama njegove muke, da sačuva u meni, i uvijek povećava vjeru da ću biti spašen. Amen.