Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa Večere Gospodnje

Zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, poštujući odredbe Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o zabrani javnog okupljanja, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodio je Misu Večere Gospodnje u porečkoj bazilici 9. travnja bez prisutnosti naroda Božjeg.

Uz biskupa su slavili kancelar mons. Sergije Jelenić, župnik Župe Uznesenja BDM u Poreču preč. Milan Zgrablić te župni vikar Janez Barborič.

Na Veliki četvrtak kršćani diljem svijeta prisjećaju se događaja Isusove Posljednje večere sa svojim apostolima i ustanovljenja Euharistije, što se svečano slavi Misom Večere Gospodnje. Nakon svoje posljednje večere, Isus se uputio na Maslinsku goru, gdje ga je oblijevao krvav znoj dok je molio Oca za snagu prihvaćanja i izvršenja njegove volje. U vrijeme svoje agonije, dok su njegovi učenici spavali, a on se usrdno molio Ocu, osjećao se potpuno ostavljen te je običaj da u spomen na taj događaj vjernici na današnji dan održavaju sat klanjanja.

Nakon navještaja Božje riječi, homiliju je izrekao vlč. Barborič koji je svoje razmišljanje o današnjem događaju povezao s događajem koji je Isus slavio te posljednje večeri svoga života – a to je židovski blagdan Pashe. Isus kao vjerni Židov sa svojim učenicima slavi čudesan Božji zahvat – spomendan oslobođenja izraelskog naroda iz egipatskog ropstva. Janje koje su Izraelci u pashalnoj noći žrtvovali da bi Bog očuvao njihov život i oslobodio ih iz ropstva, sada postaje Isus koji i nas oslobađa od ropstva, ali ne fizičkog ropstva nego ropstva grijeha. Sami se ne možemo osloboditi grijeha kojima robujemo, zato nam je potreban osloboditelj, a to je Isus Krist. Bog nam daje sakramente i tako nam nudi pomoć da s njim možemo podijeliti terete našeg života.

„Možda više nego ikada osjećate glad za Euharistijom, glad za Isusom Kristom i to je dobro, kako nam kaže papa Franjo. Ta spasonosna bol će nam pomoći da cijenimo Euharistiju, nezasluženi dar. (…) Potaknuti Božjom riječju sjedinimo se danas s Kristom prisutnim u Euharistiji za naše spasenje“, pozvao je vlč. Barborič.