Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa Večere Gospodnje 2017.

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak navečer, u porečkoj je prvostolnici predvodio porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša u suslavlju s katedralnim župnikom preč. Milanom Zgrablićem i biskupijskim kancelarom preč. Sergijem Jelenićem.

Otac biskup se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na tri važne stavke kršćanskoga života: poniznost, patnja i ljubav; tri teme o kojima su i dnevna liturgijska čitanja puno govorila.

Primjer poniznosti dao nam je sam Isus, koji je, opravši noge svojim učenicima, tom konkretnom gestom ukazao na važnost poniznosti, jer, on nije došao biti služen, nego služiti, istaknuo je mons. Kutleša. To isto poslanje on daje svojim učenicima, pa i nama. Znati biti ponizni, znači znati biti posljednji, jer nam Gospodin govori da tko želi biti prvi mora biti posljednji i poslužitelj svima, kao što nam je to On sam svojim primjerom pokazao. Obredima Velikog Četvrtka započinje Vazmeno trodnevlje, pa se tako posebno prisjećamo Isusove spasenjske Muke, odnosno sve patnje koju je on podnio. Mi smo pozvani suobličiti se Kristu i na taj način, preko patnje, preko križa, jer je to put našega spasenja. A tu onda dolazi i ljubav, jer je ona razlog zašto je Isus podnio svu ovu muku za nas, i ta ista ljubav treba biti razlog i motivacija s kojom i mi podnosimo naše patnje. Stoga je mons. Kutleša istaknuo kao izuzetno važno da ove dane živimo u blizini Isusa Krista, prateći ga na putu prema Kalvariji.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapeli Svetoga Križa. (D. Martinović)