Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa posvete ulja u Poreču

Na Misi posvete ulja, u prijepodnevnim satima Velikog četvrtka, 28. ožujka, prezbiterij Porečke i Pulske biskupije okupio se u porečkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja uz koncelebraciju biskupa u miru mons. Ivana Milovana te sedamdesetak svećenika. Procesija je, sukladno tradiciji, krenula iz povijesne dvorane episkopija, smještene iznad najstarijeg dijela arhitektonskog kompleksa Eufrazijane, gdje su pronađeni povijesni dokazi postojanja kršćanskih zajednica već II. stoljeću, poznati mozaik ribe, Ichthys, simbol Isusa Krista.

Biskupov uvodni pozdrav i čestitke jubilarcima

Na početku misnog slavlja biskup Štironja je pozdravio sve prisutne vjernike, napose svećenike te sve prisutne pozvao na zahvalu i molitvu Bogu. Potom je čestitao svećenicima koji ove godine slave svoje jubileje i godišnjice. Među jubilarcima se nalazi ponajprije biskup u miru mons. Ivan Milovan koji ove godine slavi šezdeset godina svećeništva. Uz njega su preč. Rudolf Koraca i preč. Adrijan Andrijančić. Pedeset godina obilježavaju preč. Milan Mužina i Željko Zec; dvadeset pet godina obilježavaju preč. Michele Capasso, vlč. Joel Catary i vlč. Leonardo Krakan. Biskup je čestitao i ostalim svećenicima koji slave svoje zaokružene godišnjice svećeništva: mons. Vilim Grbac, četrdeset godina; preč. Mirko Vukšić, 30 godina; vlč Armando Illich, dvadeset godina te deset godina: preč. Filip Celent, preč. Mladen Pranjić i vlč. Karol Homieja. U znak čestitki i zahvale, biskup Ivan je svima uputio nekoliko riječi: „Svima vam od srca čestitam, Bogu zahvaljujem za vas i za vaše živote, te ujedno zahvaljujem svima onima koji su na vašem životnom putu svetosti imali vrlo važnu ulogu, među njima su redovito roditelji, braća, sestre, prijatelji. Za sve vas i za sve njih danas molim i Bogu zahvaljujem“. 

U srcu homilije – svećenik

Biskup Ivan je na početku svoje propovijedi govorio o znakovitosti Velikoga četvrtka i Mise posvete ulja te uputio nekoliko riječi svećenicima koji na ovom prijepodnevnom bogoslužju obnavljaju svoja svećenička obećanja. Kao prvu i najvažniju osobinu koja bi trebala resiti svakoga kršćanina a osobito svećenika jest svetost koja je uvjet dušobrižničkog služenja a osobito službe posvećivanja i propovijedanja. Biskup Ivan je posebno naglasio ulogu Duha Svetoga te suradnju s Crkvom koja je utemeljena na Kristu i apostolskom zboru. Naglasio je i važnost evanđeoskih savjeta poslušnosti, siromaštva i celibata koji su posebna pomoć u rastu u svetosti do punine Kristove: „To su divni biseri postavljeni u glinenim posudama, kako kaže sv. Pavao (2 Kor 4,7), koji svijetle i pomažu nam da u svijetu svijetlimo i budemo „alter Christus“, tj. da poput Krista budemo svjetlo u svijetu, služeći narodu Božjemu, da mu budemo blizi, da s povjerenim stadom surađujemo, da mu budemo dobri pastiri, sluge beskorisne, čineći ono što smo dužni činiti (usp. Lk 17,10).

Podsjetivši na dokument dikasterija, nekoć kongregacije ili zbora za kler: „Prezbiter – navjestitelj riječi, služitelj sakramenata i voditelj zajednice kršćanskoga trećeg tisućljeća“, biskup Ivan je naglasio da sam naslov, kao i sadržaj ovoga dokumenta, izriču identitet svećenika i njegova poslanja u Crkvi, te podsjeća na službe svećenika kao navjestitelja, posvetitelja i predvoditelja crkvene zajednice i upravitelja crkvenih dobara.

Govoreći o važnosti svećenika, biskup Ivan je rekao: 2 Da braćo i sestre, svećenik je krhka glinena posuda koja se može slomiti. Sve se može slomiti i uništiti bez obzira koliko je vrijedno. Euharistijsko posuđe svakoga dana susrećemo na oltaru. Ako nam oltar simbolizira Krista, kako to Crkva uči, na tom oltaru je kalež koji se koristi da se svakoga dana prikaže Bogu nekrvna Kristova žrtva za spasenje svijeta. Bez toga kaleža, iako krhkoga ostajemo bez Euharistije. Nije li svećenik poput  kaleža na žrtveniku Kristovu bez kojega nema Euharistije. Priznajemo krhke smo posude u ruci Kristovoj. No zajedno s Kristom i zahvaljujući Kristu to smo što jesmo poslani vama a vi darovani nama. Ne da budemo vlasnici ni vas i otajstava Božjih, kako to kaže papa Franjo, nego da budemo poslužitelji otajstava Božjih, suradnici Kristovi te suradnici i poslužitelji jedni drugima“.

Poziv na molitvu

Biskup je sve nazočne pozvao da se ujedine u molitveni lanac Crkve jer samo je uz Božju pomoć moguće služiti i izvršiti zadaću koju Bog daje svakom pojedincu: Poštovana i draga braćo svećenici, molimo jedni za druge Gospodina našega Isusa kako bi povjereni nam puk Božji mogao u nama prepoznati Isusa, kako bi osobno doživjeli iskustvo blizine Uskrsloga te tako i sami susrećući nas i promatrajući nas mogli posvjedočiti: „Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putom govorio, dok nam je otkrivao Pisma?“ (Lk24,32).

Biskup Štironja je na kraju svoje propovijedi pozvao sve nazočne na molitvu za mir u svijetu a osobito u onim krajevima gdje glavnu riječ u društvu vodi rat, nasilje i bezakonje. „Neprestano molimo, da ne padnemo u napast i da nas napast ne nadvlada. Na tom putu slijedimo svoga uskrsloga Gospodina koji nam je pokazao Put, pokazao nam gdje je istina, i kakav je pravi život“, zaključio je biskup Ivan.

Misu su glazbeno animirali svećenici kantori uz orguljsku pratnju Vilme Grazie Žmak.