Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa posvete ulja

Na Veliki četvrtak, 9. travnja porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodio je Misu posvete ulja.

Uobičajeno je da se ta misa slavi u prijepodnevnim satima Velikog četvrtka i tom prilikom oko biskupa se okupljaju svi svećenici pojedine biskupije kako bi obnovili svoja obećanja dana prilikom svećeničkog ređenja.

Zbog pandemije koronavirusa te odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, svećenici su pozvani da taj dan ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Poreč, nego da duhovno sudjeluju u tom činu. Stoga se ova sveta misa održala bez prisutnosti naroda, a uz Biskupa su bili prisutni kancelar Biskupije mons. Sergije Jelenić, župnik župe Uznesenja Bl. Djevice Marije u Poreču preč. Milan Zgrablić te župni vikar vlč. Janez Barborič.

U svojoj homiliji, Biskup je zahvalio svim svećenicima za vršenje svećeničke službe, za svjedočenje, svakidašnje predanje i požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećuju njihovim zajednicama ili drugom poslanju koju u ime Crkve vrše. Spomenuo se i pokojnih svećenika, a posebno vlč. Bože Milanovića kojega je Gospodin pozvao k sebi nakon prošlog Velikog četvrtka. Ujedno je zahvalio Bogu za tri prošlogodišnja mladomisnika: Zorana Cetinića, Darka Kovačevića i Branimira Šapinu te iskazao radost što se za svećeništvo pripremaju đakoni: Graziano Di Crescenzio, Leonard Škec i Wojciech Wlazl.

Kao i svake godine, Biskup se prisjetio i svećenika koji ove godine slave jubilarne godišnjice svećeničkog ređenja. Dijamantni jubilej slave: Dragan Domšić, Antilije Krajcar i Ante Žufić; zlatni jubilej slavi Josip Zović, a srebrni jubilej slavi Piergiorgio De Angelis. Stoga je pozvao na molitvu za njih i zazvao Božji blagoslov da ostanu vjerni u svome svećeničkom zvanju.

Na koncu svete mise, prije završnog blagoslova Biskup je s prisutnim svećenicima pred kipom Majke Božje izmolio Posvetnu molitvu Prečistom Srcu Marijinu i tako posvetio Porečku i Pulsku biskupiju Prečistom Srcu Marijinu.

Posvetnu molitvu, koju prilagođenu za sadašnji trenutak u nastavku donosimo u cijelosti, je 15. siječnja 1992. godine izmolio kardinal Franjo Kuharić posvećujući cijelu našu domovinu Marijinom Prečistom Srcu.

Posvetna molitva Prečistom Srcu Marijinu

Presveta Djevice Marijo, utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih!
Naši pradjedovi dali su ti naziv najvjernija Majka i Odvjetnica Hrvatske. Ti si nam to bila kroz cijelu tešku povijest! Mi danas s dubokim pouzdanjem molimo da nam budeš Zagovornica kod svoga Božanskog sina i našeg Spasitelja Isusa Krista kako bi se smirili naši dani i ostvarile naše nade za svako dobro ljudi i naroda.
U nemiru koji pogađa Hrvatsku domovinu, naš narod i naše su građane, kao i druge zemlje i narode zbog opasnosti zaraze od Korone virusa, povjeravamo se i svim srcem predajemo Tvome majčinskome srcu; moli za nas i moli s nama neka nam milosrdni Bog udijeli mir u našim srcima, u našim obiteljima, među ljudima i narodima.
Ponizna službenice Gospodnja i kraljice mira izmoli od Srca svoga božanskog Sina i našeg spasitelja Isusa Krista mir koji on daje: mir u istini i ljubavi, mir u slobodi i pravednosti, mir s Bogom, mir s čovjekom.
Želimo biti dostojni toga mira, skrušeno se kajući za svoje osobne grijehe, za grijehe u obiteljima, za sve grijehe protiv Božjih zapovijedi u našem narodu.
Milosrdna Majko, utočište grešnika izmoli nam darove Duha svetoga da on svojom snagom promijeni ljudske misli i srca na dobro, za pravednost, za mir.
Utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih,
u ime uznemirenih i uplašenih,
u ime suza ranjenih i izbjeglih,
u ime patnje nevinih i virusom zaraženih, molimo Te da svojim zagovorom od nebeskog Oca izmoliš svojoj ljudskoj djeci čvrstu vjeru i nepokolebljivu nadu.
Neka se skrate ovi dani teških iskušenja i neka zasja mir Božji u našoj domovini i u cijelom svijetu. Predobra majko, moli za nas .
Amen!
(Kardinal Franjo Kuharić, 15. siječnja 1992.)