Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Misa na porečkom groblju

O svetkovini Svih svetih, u srijedu, 1. studenog 2017. godine, porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša misno je slavlje u popodnevnim satima predvodio je na porečkom gradskom groblju.

Na početku misnog slavlja, nakon uvodnog pozdrava porečkog župnika i dekana preč. Milana Zgrablića, ordinarij je podsjetio sa se o svetkovini Svih svetih prisjećamo svih svetaca koje je Crkva kanonizirala ili beatificirala, ali i svih onih nepoznatih koji su živjeli svetim životom.

Svi smo zasigurno poznavali nekoga tko je živio uzornim životom dostojnim svetaca, i upravo se takvima danas obraćamo da nas zagovaraju, rekao je biskup na početku homilije. Gledajući prethodne generacije, jesmo li mi dosita svjesni da naše putovanje na ovoj zemlji ima svoje trajanje od određenog broja desetljeća? Zapitamo li se ikada što ćemo ponijeti sa ovoga svijeta?, istaknuo je biskup. Materijalno sigurno ne. Trebamo se zapitati čega će se o nama sjećati naši bližnji? Hoće li u tim sjećanjima biti ljubavi,  dobrote i pravilnih vrednota koje smo usadili narednoj generaciji?, naglasio je propovjednik. To razmišljanje treba nam biti poticaj da u životu težimo stvaranju neprolaznih vrednota, a stvaramo ih upravo živeći život obilježen ljubavlju i dobrotom. Nadalje, naglasio je biskup, upravo dajući nam primjer onih koji su živjeli svetim životom, ova nas svetkovina podsjeća da svet može postati svatko, neovisno o bilo kojem parametru dobi, staleža, obrazovanja, svatko može u životu pronaći svoj način svetosti, način kako ju živjeti u svojoj osobnoj svakodnevnici i širiti u svome okruženju. Također, važno je biti svjestan da se svetost ne postiže bez napora, jer, prečesto znamo što je dobro, ali iz nekog razloga biramo zlo.

Današnji posjet dragim pokojnicima ovdje na groblju neka nam bude poticaj da živimo dobrim i poštenim životom, da živimo život prožet kršćanskom nadom da smrt nije kraj već početak nečeg novog, prijelaz u Vječnu slavu. Danas se ovdje trebamo zapitati što bi nam poručili naši dragi pokojni, rekao je propovjednik te nastavio, oni bi htjeli da se u životu dobrotom i ljubavlju trudimo zaslužiti Kraljevstvo nebesko, tako što ćemo slijediti put Isusa Krista te se s njim sjediniti u Vječnosti. Ljudski je uvijek teško i bolno prihvatiti gubitak voljene osobe, no upravo je nada most između ovog i onog svijeta, poručio je mons. Kutleša u homiliji s porečkog groblja.

Nakon mise biskup je sa svećenicima te okupljenim vjernicima u procesiji prošao grobljem blagoslivljajući grobove.