Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Milosrđe – to je dobro za srce

Biti milosrdan znači rasti u hrabroj, velikodušnoj i stvarnoj ljubavi – istaknuo je Sveti Otac u poruci za Jubilej mladih (u dobi od 13 do 16 godina), koji će se proslaviti u Rimu 24. travnja ove godine, na IV. uskrsnu nedjelju. Papa Franjo je naglasio da je Sveta godina vrijeme kada možemo otkriti da je “zajednički život braće i sestara najljepše slavlje koje možemo zamisliti“, a koje nas je Isus naučio slaviti u Duhu. Jubilej je slavlje na koje nas Isus sve poziva, ne isključujući nikoga. Zbog toga sam – objasnio je Papa – poželio imati nekoliko dana molitve i slavlja s vama.

Jubilej milosrđa je vrijeme milosti, mira, obraćenja i radosti. Namijenjen je svima: ljudima svake dobi, onima blizu i onima daleko. Nema zidova ili udaljenosti koje bi mogle spriječiti da do nas doprije Očevo milosrđe i da nas zagrli – rekao je Papa u poruci mladima, potičući ih da se aktivno uključe u slavlje Jubileja. Želio bih vas pozvati poimence, kao što to Isus svakodnevno čini. Vi znate da su vaša imena zapisana u nebesima, u Očevu milosrdnom srcu koje je izvor svakog pomirenja i blagosti – ustvrdio je papa Franjo.

Svaki trenutak Svete godine prilika je za rast u svetosti – nastavio je Papa. Mladima je poručio da ostanu postojani na putu vjere i da se pouzdaju u Gospodina. On nam daje snage plivati protiv struje. To je dobro za srce, ali za to treba hrabrosti. Isus nam daje tu hrabrost – napomenuo je, dodajući kako Gospodin nije izabrao kršćane za malene stvari. Stoga je potaknuo mlade da se odvaži ciljati na najviše principe i zalagati se za najplemenitije ideale.

Spomenuo se i mladih koji proživljavaju stanja rata, ekstremnog siromaštva, svakodnevnih tegoba i usamljenosti. Poručio im je da nikada ne gube nadu, jer – kako je rekao – „Gospodin ima veliki san koji želi ostvariti s vašom pomoći.“ Vaši prijatelji koji žive u manje teškim okolnostima nisu zaboravili na vas – pripomenuo je Papa. Stoga ih je potaknuo da se ne predaju poruci mržnje ili terora, nego da steknu nove prijatelje, darivaju svoje vrijeme i uvijek budu spremni pružiti pažnju onima koji traže pomoć. „Budite hrabri i idite protiv struje; budite Isusovi prijatelji“ – Papina je želja za mlade.

Preporučio im je da za Jubilej ne pripreme samo svoje „naprtnjače i zastave“, nego i svoja „srca i misli“. Pažljivo razmislite o nadanjima i željama koje ćete Isusu predati u sakramentima pomirenja i euharistije koje ćemo zajedno slaviti. Dok prolazite kroz Sveta vrata, sjetite se da odlučujete rasti u svetosti i hraniti se evanđeljem i euharistijom, kako biste pomogli izgraditi pravedniji i solidarniji svijet – istaknuo je na kraju Sveti Otac, dodajući: Radujem se našem susretu u travnju!

Izvor: Radio Vatikan