Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Ljubav i molitva oslobađaju od mržnje

Jučer je na zemlji rođen Spasitelj; danas se za nebo rađa njegov vjerni svjedok – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru na blagdan svetoga Stjepana. Istaknuo je da, nakon jučerašnjeg razmatranja Božje milosrdne ljubavi koja se za nas utjelovila, danas vidimo dosljedan odgovor Isusova učenika koji daruje svoj vlastiti život. Jučer, kao i danas, očituje se tama odbacivanja života, ali i dalje jače blista svjetlo ljubavi, koja pobjeđuje mržnju i uspostavlja novi svijet – kazao je Papa.

Istaknuo je kako je Stjepan prije nego što je umro oprostio svojim ubojicama; nasljedujući tako Isusa na Križu. Praštanje je najviši izraz darivanja – napomenuo je papa Franjo. Zahvaljujući Božjoj milosti i Stjepanovom oprostu – kazao je – Savao postaje Pavao. I mi se rađamo iz Božjega oprosta – ne samo u krštenju, nego i svaki put kad nam se oprosti, naše srce se rađa i obnavlja. Zbog toga je svaki korak naprijed u životu vjere označen Božjim milosrđem.

Ako želimo napredovati u vjeri, valja nam prije svega primiti Božji oprost, susresti Oca, koji svima spremno prašta. Nikada se ne trebamo umoriti tražeći Božji oprost, zato što samo kad se nama oprosti učimo i mi praštati – ustvrdio je Sveti Otac. Opraštati, međutim, nije lako. Kako u tome nasljedovati Isusa – upitao je i odgovorio: prije svega po molitvi. U njoj se možemo suočiti s osjećajima koje imamo i predati Božjem milosrđu osobu koja nam je učinila nešto nažao.

Nutarnja borba i nemir po oprostu se čisti od zla, a molitva i ljubav oslobađaju od unutarnjih okova mržnje. Svakoga dana imamo prigodu vježbati se u oprostu. Budimo i mi milosrdni poput našeg Oca nebeskog – potaknuo je Sveti Otac. Prije molitve Angelusa, povjerio je zagovoru Blažene djevice Marije veliko mnoštvo kršćana koje se progoni zbog vjere.

Izvor: Radio Vatican