Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Kršćanski život je jednostavan

Kršćanski je život jednostavan, nisu potrebne neke čudne ili teške stvari, dostatno je staviti Isusa u središte naših svakodnevnih odluka – rekao je papa Franjo, ponovno započevši, 9. siječnja, na početku liturgijskoga vremena ‘kroz godinu’, niz propovijedi tijekom mise u Domu svete Marte.

Nakon Božića započinje novo liturgijsko vrijeme, vrijeme ‘kroz godinu’. Ali, u središtu je kršćanskoga života – primijetio je Papa – uvijek Isus, prva i posljednja Očeva Riječ, Gospodar svemira, Spasitelj svijeta. Nema drugoga, on je jedini. To je središte našega života: Isus Krist – istaknuo je Papa. Isus Krist koji se objavljuje, koji se pokazuje, a mi smo pozvani upoznati ga i prepoznati u brojnim prilikama u životu.

Napomenuvši da je dobro poznavati svece, pa i njihova ukazanja, iako – upozorio je – nisu sva ukazanja istinita, Papa je kazao da su sveci važni, ali središte je Isus Krist. Bez Isusa Krista nema svetaca! Stoga se imamo upitati: je li Isus Krist središte mojega života? Kakav je moj odnos s Isusom Kristom?

Tri su zadaće važne – prema Papinim riječima – kako bi Isus bio u središtu našega života. Prva je zadaća upoznati Isusa kako bismo Ga prepoznali. U njegovo vrijeme mnogi ga nisu prepoznavali: učitelji zakona, glavari svećenički, pismoznanci, saduceji i neki farizeji. Štoviše, progonili su ga, i ubili – primijetio je Sveti Otac. Valja se upitati: Želim li upoznati Isusa? Ili me možda više zanima televizijska serija, ili ogovaranje, ili ambicije, ili pak poznavanje života drugih? – napomenuo je papa Franjo.

Za upoznavanje Isusa postoji molitva, Duh Sveti – objasnio je Papa – ali, postoji i Evanđelje, koje valja uvijek nositi sa sobom kako bismo svakoga dana pročitali jedan odlomak. To je jedini način da upoznamo Isusa. To je sjeme. A onda dolazi djelovanje Duha Svetoga, koji daje da sjeme proklije i raste.

Druga je zadaća klanjanje Isusu. Ne valja samo tražiti od Njega nešto i zahvaljivati Mu – rekao je Papa i pritom istaknuo dva načina klanjanja Isusu: molitva i klanjanje u tišini, te uklanjanje iz svojega srca drugih stvari koje obožavamo, koje nas više zanimaju. Tu je potreban samo Bog. Druge stvari služe ako sam sposoban klanjati se samo Bogu – istaknuo je Sveti Otac.

Postoji molitva koju molimo – ‘Slava’: ‘Slava Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu’, međutim često ju izgovaramo kao papige. Ali ta je molitva klanjanje! – istaknuo je Papa. Klanjati se, malim molitvama i u tišini pred Božjom veličinom; klanjati se Isusu i reći: ‘Ti si jedini, ti si početak i kraj, s tobom želim ostati cijeli život, cijelu vječnost’. I ukloniti stvari koje mi priječe da se klanjam Isusu.

Treća je zadaća nasljedovanje Isusa – istaknuo je Papa. Kao što kaže današnje Evanđelje u kojemu Gospodin poziva prve učenike. To znači staviti Isusa u središte života. Kršćanski je život vrlo jednostavan, ali treba nam milost Duha Svetoga kako bi pobudila u nama želju za poznavanjem Isusa, za klanjanjem i nasljedovanjem Isusa. Zbog toga smo u uvodnoj molitvi molili Gospodina da nam dade da spoznamo što nam je činiti, i da imamo snage za to. Da nam svakoga dana u jednostavnosti – jer kako bismo bili kršćani nisu potrebne čudne, teške i suvišne stvari – Gospodin dade milost da upoznamo Isusa, da Mu se klanjamo i nasljedujemo Ga – rekao je na kraju Sveti Otac. 

Izvor: >>>