Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Korizmeno hodočašće u katedralu

Treće korizmene nedjelje, 28. veljače, održano je u jubilarnoj Godini milosrđa tradicionalno biskupijsko korizmeno hodočašće u porečku prvostolnicu. U prepunoj bazilici program je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je vodio vlč. Vladimir Brizić, župni vikar porečke katedralne župe. Uslijedila je pobožnost križnog puta u kojem se razmišljalo o Božjem milosrđu, za čijeg je tijeka dvadesetak svećenika bilo na raspolaganju za sakrament pomirenja. Predstavnici pojedinih župa nazočnih na pobožnosti tijekom križnog puta nosili su križ. Vrhunac slavlja bila je sveta misa koju je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Biskup je u prigodnoj homiliji prvo pojasnio povijesne okolnosti ulomka iz evanđelja po Luki o pogibiji onih „kojih je krv Pilat pomiješao s krvlju njihovih žrtava“. Židovi su u tome, kao i u svemu, vidjeli znak, te su vjerovali da su ti ljudi stradali jer su pristali raditi za okupatore i to još za novac koji je uzet iz hrama. Grijeh naroda ima posljedice i za narod i za pojedince, a grijeh naroda očituje se u pogrešnom odabiru onih koji će taj narod voditi. Najgore je kad narod napusti Boga i naravne zakone, tada ide u propast. Prispodobom o smokvi Isus nam u prvom redu govori da se od svakoga čovjeka očekuje da donosi plod upravo u onoj sredini gdje živi. Smokva koja ne daje ploda osuđena je na propast. Ovom nas prispodobom evanđelje potiče da se zapitamo jesmo li mi možda ta smokva, donosimo li dobre plodove ondje gdje nam je Bog odredio mjesto ili ne? Ta smokva, ne dajući rod, više uzima nego što daje, jednako je tako i s mnogim ljudima. Podsjetimo se samo povijesti: mi danas ne bi imali našu vjeru i svu ovu našu zapadnu civilizaciju da u prošlosti nije bilo onih koji su se davali i žrtvovali u tu svrhu. Najvažnije od svega jest ne odijeliti se od Boga. Crkva nam, kako bismo bili što uspješniji ondje gdje djelujemo, daje pomoć: preporuča molitvu, post te činjenje djela milosrđa. Budimo ono za što smo stvoreni, samo tako ćemo postići Vječnost. Živimo ovaj život svjesni da je ovozemaljski život, samo faza prije Vječnosti i da je već ovdje duša povezana s Bogom.

Nakon zajedničke molitve za Godinu milosrđa pape Franje župnik, preč. Milan Zgrablić, zahvalio je svima na dolasku te podsjetio kako su koji su toga dana ispunili propisane uvjete dobili potpuni oprost.

Ispunjeni Božjim milosrđem hodočasnici su radosno krenuli svojim domovima.