Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Isusovo uskrsnuće – garancija našeg uskrsnuća

Porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša misu svetkovine Uskrsa predvodio je u porečkoj prvostolnici u zajedništvu s katedralnim župnikom preč. Milanom Zgrablićem, biskupijskim kancelarom preč. Sergijem Jelenićem, studentom na Papinskom sveučilištu sv. Ivana Lateranskog u Rimu vlč. Mladenom Pranjićem te đakonom vlč. Dejvisom Martinovićem.

Današnji je dan temelj naše vjere, naglasio je biskup na početku homilije. Isusovo uskrsnuće garancija je našega uskrsnuća. Njegovo uskrsnuće nam ulijeva nadu, i kada prolazimo kroz poteškoće, kroz naše „velike petke“, da nakon toga dolazi uskrsnuće. I kada živimo turobne dane, kada ne vidimo izlaz, i ne vidimo smisao i kako ići naprijed, trebamo znati da je to uskrsnuće rješenje tih svih naših problema. Tu se postavlja pitanje naše vjere: koliko mi vjerujemo u ono što molimo, govorimo, što ispovijedamo? Tu je test za čovjekovu vjeru. Ako se zadržimo samo na grobu, onda ćemo vidjeti samo onu tamnu stranu, i poput Marije tražiti Isusa u grobu. Mi inače tražimo i želimo pronaći tamo gdje mi želimo naći, a ne gdje Isus doista jest. Zato treba pogledati u nekom drugom pravcu i pronaći ćemo Spasitelja Isusa Krista.  Biskup je podsjetio da je čovjek stvoren za velike stvari, nije samo materija da se brine samo za materijalno, da bi se uzdigao iznad materijalnog, ne smije se zaustaviti na grobu, već usmjeriti svoj pogled ka nebu. Crkva se je kroz svoju povijest željela izdignuti, kršćanska kultura jest ona koja se izdiže iznad, da bi ljudima ponudila i pokazala što je lijepo, što je dobro i što je istinito, istaknuo je mons. Kutleša. Za te stvari se treba boriti. Dobro nikada neće doći samo po sebi, stoga trebamo uložiti truda da bi se širilo dobro i ta Istina koja je danas tako ugrožena.

Mi vjernici trebamo znati opravdati, obrazložiti razlog naše nade, moramo svoju vjeru prvo usvojiti, znati prenijeti ljudima oko sebe i budućim generacijama i nadasve životom ju pokazati, kakao bi nas, poput prvih kršćana, po djelima prepoznali. istaknuo je biskup Kutleša. Moramo znati objasniti što i zašto vjerujemo, i onda to i životnim primjerom opravdati.

Molimo Boga da nam pomogne u našoj vjeri, rekao je biskup citiravši poznatu izreku „Vjerujem, ali pomozi mojoj nevjeri.“ Uvijek imajmo nadu u Uskrs, to je oslobođenje od čovjekovih patnji, od ovozemaljskog ograničenja i oslobađanje od svega onoga što nas veže. Pitanje je samo „Želiš li to? Vjeruješ li u to? Ili u sve sumnjaš?“ Možda je mnogima upravo to danas cilj. Mi smo ljudi vjere i nade, ne dopustite da vam to itko oduzme, tu radost i veselje. Kršćanin, običan čovjek, ako nema radosti i veselja u životu, koji je smisao njegova života? Zato molimo Boga da nam da radosti i nade da tu nadu možemo ne samo sami živjeti nego je širiti i drugim ljudima, zaključio je biskup Kutleša.

Na kraju misnog slavlja katedralni župnik, preč. Milan Zgrablić, je pozdravio i zaželio „sretan i blagoslovljen Uskrs“, kako domaćim vjernicima, tako na talijanskom i njemačkom jeziku gostima koji ove blagdanske dane provode u Poreču.

Misno slavlje pjevanjem je uzveličao katedralni zbor pod ravnanjem Marija Eterovića.