Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Isus dolazi na vrata svakoga od nas

Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša svečano je misno slavlje o svetkovini Božića predvodio tradicionalno u porečkoj prvostolnici. Misi je nazočilo veliko mnoštvo vjernika, kako domaćih župljana, tako i brojnih gostiju koji ove blagdane provode u Poreču. Koncelebrirali su kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić, vicekancelar preč. Vladimir Brizić te katedralni župnik, porečki dekan preč. Milan Zgrablić.

Uvod u Ivanovo evanđelje o Riječi, o Logosu, donosi svu teologiju, cijelu povijest spasenja, rekao je biskup na početku homilije. Pojam logos, je u helenističkoj kulturi, imalo neobično veliku vrijednost, bilo je ono što je svaki intelektualac morao spoznati, i znati predati drugima. Čovjek koji je imao logos, imao je sposobnost spoznati ono značajno u sebi i u svijetu oko sebe. „’Što vjerujem i zašto vjerujem’ dva su temeljna pitanja na koja svaki čovjek treba pronaći odgovor u dubini svoje duše, naglasio je biskup. Ta velika tajna, Isus, došao je u malom Djetetu, kojega svatko može spoznati, ako je dobre volje.

 Bog se kroz povijest spasenja objavljuje na razne načine, prepoznavale su to i razne kulture koje su obilježile povijest čovječanstva. Božju prisutnost nalazimo u prirodnim zakonitostima, Boga nalazimo u astronomskim realnostima matematičke predvidivosti, no, Boga nalazimo i u sebi, naglasio je biskup, te citirao izjavu Emanuela Kanta da ‘vjeruje u Boga radi zvijezda i moralnog poretka u duši’. Bog se očituje i u povijesti čovječanstva, jer, znamo, u povijesti su opstajali, i ostvarili civilizaciju i napredak, samo oni narodi koji su se pridržavali moralnog reda i bili vjerni Bogu.

Biskup se u nastavku osvrnuo na čovjekovu realnost u svjetlu biblijskog citata „svojima dođe i njegovi ga ne primiše“ . No ti ‘njegovi’ nisu samo Židovi Isusovi suvremenici koji ga nisu htjeli primiti u svoju kuću. Isus dolazi na vrata svakoga od nas, i pripravlja nas za velike stvari, da znamo prepoznati određeni trenutak, jer svaki čovjek na ovoj zemlji ima svoju svrhu, svoj zadatak. Prepoznajemo li mi svoje zadatke? Ili pak očekujemo da bi ti zadaci budu samo nešto što će nam donijeti ovozemaljsku slavu? Malo je ljudi prepoznalo svoje poslanje i postalo ono za sto su bili predodređeni.

Cijeli ‘pathos’ čovječanstva dolazi upravo od te činjenice, svojima dođe i njegovi ga ne primiše, a vi, jeste li primili Isusa u svoje srce ili ste zatvorili svoja vrata?

Želim da svi možemo primiti Isusa u svoje srce, i tako će svima biti blagoslovljen Božić i cijeli život, zaključio je biskup.

{gallery}galerija/Bozic2015{/gallery}

Autor fotografije: M. Mijošek; Izvor: Glas Istre