Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Hodočasnici Šibenske Biskupije u Istri

Vjernici Šibenske biskupije od 25. do 27. listopada hodočastili su u Porečku i Pulsku biskupiju. Hodočašće je bilo posvećeno mučeniku bl. Miroslavu Bulešiću, a upriličeno je u povodu 70. obljetnice Bulešićeva mučeništva koje je obilježeno 24. kolovoza. Hodočasnici su posjetili Vodnjan, Pulu, svetište bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu, Rovinj, Poreč i Lanišće, mjesto mučeništva bl. Bulešića. Hodočasnike su predvodili biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas. Prvog dana hodočašća oko 450 hodočasnika u devet autobusa u ranim jutarnjim krenulo je put Istre. Prva postaja bio je Senj, rodni grad i župa biskupa Tomislava Rogića. U senjskoj katedrali euharistiju je predvodio biskup Rogić. Hodočasnicima je riječi pozdrava uputio župni vikar Nikola Prša. 

„Svako hodočašće slika je Crkve naroda Božjeg koje putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru na primjeru mučenika bl. Miroslava Bulešića da snaga njegove vjere učvrsti našu vjeru”, poručio je u homiliji biskup Rogić. Za senjsku katedralu rekao je kako ona diše dahom povijesti svjedočenja vjernosti Bogu i hrvatskom narodu. Vjernice senjske župe priredile su hodočasnicima okrepu u župnim prostorijama. Hodočasnici su posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti „Sakralna baština”, a bio je otvoren i Gradski muzej. 
Sljedeća postaja bio je Vodnjan i župna crkva Sv. Blaža. Osim relikvija sv. Blaža u vodnjanskoj župnoj crkvi čuva se još 370 relikvija 250 različitih svetaca. Uz trn s Isusove krune, komadić vela Bogorodice, česticu Kristova križa i mnoge druge, posebnu pozornost privlače neraspadnuta, posve očuvana tijela ili dijelovi tijela sv. Sebastiana, sv. Barbare, sv. Marije Egipatske, sv. Leona Bemba, sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze Bursa, rekao je hodočasnicima župnik Marijan Jelenić. 
Pohod svetištu bl. Miroslava Bulešića, župnoj crkvi Navještenja BDM u Svetvinčentu 26. listopada bio je središnji događaj hodočašća. U glavnom oltaru crkve čuvaju se ovozemni ostaci bl. Bulešića. Nakon pozdravnih riječi župnika Darka Zgrablića misno slavlje predvodio je umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. Primjeri mučenika su ono najljepše što Crkva ima. Isus je bio prvi mučenik i on je preko muke na križu ušao u slavu uskrsnuća, rekao je biskup Milovan. Vjernicima je približio život bl. Bulešića. Istaknuo je kako je on snagu crpio iz euharistije i sakramenata. Njegova rečenica „Moja osveta je oprost” proizlazi iz njegove duhovnosti i predanja koje je pred Bogom stalno činio. „Braćo i sestre želim da nam Gospodin da blaženikove hrabrosti i snage. Neka nas blaženik na putu sazrijevanja te življenja i svjedočenja za vrednote vjere podržava svojom molitvom”, rekao je biskup Milovan. Vjernici su svoje štovanje prema blaženiku izrazili ljubljenjem relikvijara u kojem se nalazi blaženikova krv. 
Drugog dana hodočašća vjernici su pohodili i crkvu Sv. Eufemije u Rovinju. Župnik mons. Vilim Grbac približio im je sv. Eufemiju, mučenicu iz prvih kršćanskih vremena čiji se grob nalazi u crkvi. Kada je 800. godine u grad stigao sarkofag smješten je ispred crkvice Sv. Jurja koja je bila na mjestu današnje crkve. Međutim stanovnici Rovinja zahtijevali su veću crkvu koja bi dostojno udomila sarkofag s tijelom sv. Eufemije te je 950. godine podignuta nova crkva. Bila je to trobrodna bazilika s tri polukružne apside. Na sredini te crkve bio je postavljen sarkofag te su od tada zaštitnici Rovinja sv. Juraj i sv. Eufemija. Nakon nekoliko stoljeća neprestanog trošenja i obnavljanja ponovno se javila potreba za novom crkvom. Tada nastaje i sadašnja crkva Sv. Eufemije i sv. Jurja, rekao je mons. Grbac. 
Posljednja točka drugog dana hodočašća bio je posjet katedrali Uznesenja BDM u Puli. Hodočasnike je pozdravio župnik don Rikardo Lekaj i upoznao ih s katedralnom župom i katedralom. 
Posljednji dan hodočašća posjetili su Poreč te u Eufrazijevoj bazilici slavili zaključno misno slavlje hodočašća. Euharistiju je predvodio biskup Rogić, a homiliju je imao župnik župe Srima don Anto Pavlović. Kroz prigodnu meditaciju vjernike je uputio na vrijednosti koje su vodile mučenike bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava Bulešića. Župnik u porečkoj katedrali Milan Zgrablić hodočasnike je upoznao s umjetničkom i duhovnom vrijednošću Eufrazijeve bazilike. 
Nakon Poreča hodočasnici su stigli na posljednju postaju hodočašća, župu Lanišće, mjesto mučeništva bl. Miroslava Bulešića. U župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile župnik Dalibor Pilekić hodočasnike je upoznao s događajima vezanim uz 27. kolovoza 1947. godine kada su u župnoj kući u Lanišću lokalni komunisti ubili Miroslava Bulešić. Šibenski vjernici u župnoj crkvi imali su pobožnost križnoga puta te zatim obišli župnu kuću u kojoj još i danas stoji zid natopljen krvlju bl. Bulešića. (IKA)