Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Hodočašće u Godini Milosrđa

U želji da još dublje prožive Svetu Jubilarnu Godinu Milosrđa vjernici Porečkog dekanata (župe: Vižinada, Brig, Baderna, Žbandaj, Nova Vas, Tar, Vrsar, Gradina, Funtana, Sv. Lovreč, Kaštelir, Poreč, Višnjan, Bačva i Sv. Ivan od Šterne) zajedno sa svojim svećenicima hodočastili su u Padovu, u subotu 8. listopada 2016. Na put u osam punih autobusa (430 osoba) krenuli su iz svojih župa u ranim jutarnjim satima na hodočašće.

Po dolasku u Padovu najprije su svi zajedno krenuli u svetište sv. Lopolda Bogdana Mandića. Nakon osobne molitve pred relikvijama sv. Lopolda, pojedinačne ispovijedi za one koji su željeli i razgledavanje samog svetišta, započeo je središnji dio hodočašća – sv. Misa u 11,30 sati. Misno slavlje predvodio je preč. Marijan Kancijanić, župnik u Kašteliru i Labincima. Evanđelje je navijestio vlč. Ivan Butković, župnik iz Funtane i Fuškulina. Prigodnu homiliju u svjetlu liturgijskih tekstova toga dana izrekao je vlč. Milan Zgrablić, župnik u Poreču i Sv. Lovreču Pazenatičkom. Misno slavlje pjesmom su animirali nazočni članovi župnih zborova uz pratnju na gitari vlč. Josipa Mašine, župnog vikara u Poreču i Sv. Lovreču P. Za vrijeme sv. Mise vjernicima je bio za ispovijed na raspolaganju vlč. Dariusz Szymanski, župnik u Višnjanu, Sv. Ivanu od Šterne i Bačvi.

U popodnevnim satima, s početkom u 14,00 sati, nastavljen je zajednički dio hodočašća u svetištu sv. Antuna. Pobožnost je započela čitanjem evanđeoskog ulomka koje je pročitao vlč. Leonardo Krakan, župnik u Vižinadi i Brigu. Prigodnu krunicu uz zazive sv. Antunu predvodili su vjernici iz pojedinih župa. Pobožnost je pratila i prigodno pjevanje. Litanije sv. Antonu predvodio je vlč. Lino Zohil, župnik u Vrsaru i Gradini. Po završetku zajedničke molitve hodočasnicima se obratio i o. Nikola Ražanković, ispovjednik u bazilici sv. Antuna i višegodišnji župni vikar u Župi sv. Ivana u Puli. O. Nikola je hodočasnicima ukratko približio životopis sv. Antuna i predstavio baziliku.

Hodočasnici su u popodnevnim satima imali i prilike za osobnu molitvu.