Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

„Harpa Dei“ nastupili u Puli i Poreču

U utorak, 12. i srijedu, 13. prosinca, Pjevačka skupina Harpa Dei (Božja harfa) nastupila je katedralama Porečke i Pulske biskupije. Prvoga dana u Puli nastupu je prethodilo misno slavlje koje je predvodio vlč. Antun Nižetić, župnik Premanture, uz koncelebraciju župnika katedrale vlč. Rikarda Lekaja te župnog vikara u labinskom dekanatu vlč. Slobodana Rakića.

Vokalisti su pjesmom pratili misno slavlje a potom su nastupili s duhovnim skladbama iz raznih dijelova svijeta, ali i skladbama različitih konfesija koje se izmjenjuju u slavljenju liturgije na Kristovu grobu. Na programu je prvo bio Uskrsni himan. Uslijedila je pjesma iz židovske tradicije Deroshna, uskrsni tropar istočne crkve koji uvodi u Baziliku Svetog groba – mjesto gdje je naš Gospodin razapet i uskrsnuo – gdje se okuplja 6 različitih kršćanskih vjeroispovijesti, od kojih svaka slavi svoju liturgiju. Uslijedila je pjesma iz sirijske tradicije, otpjevali su „Oče naš“ na aramejskom. Slijedeća je bila marijanska pjesma iz grčke tradicije, “Agni Parthene”, koja litanijski kliče: “Raduj se, zaručnice djevičanska”. Uslijedila je pjesma Surp iz armenske tradicije. Naredna je bila skladba iz koptske tradicije „Epo zlato“ koja zaziva “Kralju mira, daj nam svoj mir”, za sve kršćane na Bliskom istoku, koji su teško progonjeni od islamista.

Iz tradicije otaca franjevaca, koji predstavljaju Rimokatoličku crkvu na Svetom grobu i nastavljaju koristiti gregorijansko pjevanje, izveli su antifonu „O Emanuele, spase blag, Zakonošo i kralju naš, ti nado sviju naroda što milostiv ih izbavljaš: dođi spasi nas, o dodi, dodi sa neba Gospodine i Bože naš, da spasenje nam vječno daš!.” „Glazbeno hodočašće“ vodilo je dalje slušatelje od Jeruzalema do Betlehema. Svakog 24. prosinca održava se svečana procesija u kojoj patrijarh nosi lik Djeteta Isusa i stavlja ga na srebrnu zvijezdu koja označava samo mjesto gdje je naš Gospodin došao na svijet. Tijekom procesije palestinski zbor pjeva ovaj tropar na arapskom: ,,Tvojim rođenjem, Kriste Bože naš, zasjala je svjetlost spoznaje u svijetu. Po njemu su štovatelji zvijezda došli da ti se poklone, o Sunce pravde.” Usliedio je koloplet božićnih pjesama: iz meksičke tradicije „La Virgen Lavaba“ iz meksičke tradicije, na Nahuatlanskom jeziku na kojem su pričali Asteci. Pjesma je to koja odražava jednostavnost domorodačke duše. S afričkog kontinenta izveli su kongoansku pjesmu „Noel gloria“ Naredno pjesmom odali su čast Ukrajini marijanskom pjesmom iz ukrajinske tradicije „V Temnuyu Nichku“.

Dan kasnije, u srijedu, 12. prosinca, mladi su glazbenici nastupili u porečkoj bazilici.

Pjevačka skupina Harpa Dei (Božja harfa) je kvartet od četvero braće i sestara, po krvi i po duhu. Čine ga Nikolai, Lucia, Marie-Elisée i Mirjana Gerstner. Rođeni su u Njemačkoj, a odrasli su u Ekvadoru, u Srednjoj Americi. Sva četvorica imaju kao duhovni temelj dugogodišnju formaciju koju su stekli u katoličkoj redovničkoj zajednici. Od 2011. godine, kao dio mirovne inicijative, brat i sestre osjetili su pozivi na evangelizaciju preko svete glazbe. U tom smislu Harpa Dei nastoji prikupiti najljepše himne, hvalospjeve i pjesme iz različitih kršćanskih tradicija, kako bi slavili Boga i prenijela ljudima Božju koja tako eminentno sjaji u tradicionalnoj svetoj glazbi kršćanstva. Njihova misija ih je odvela u mnoge zemlje svijeta, uključujući Meksiko, Izrael, Njemačku, Rusiju, Ekvador, Litvu, Sjedinjene Države i tako dalje.

Vokalisti Harpa Dei nadaju se da će pridonijeti oporavku i stvaranju osjetljivosti prema glazbenoj tradiciji sveopće Crkve, koja, prema riječima II. Vatikanskog sabora ”predstavlja blago neprocjenjive vrijednosti, koje se ističe među svim drugim umjetničkim izričajima” (Konstitucija Sacrosanctum Concilium o svetoj liturgiji). Njihove izvedbe su uglavnom liturgijski tekstovi, od pojedinih hvalospjeva, psalama, molitava i zaziva koje pjevaju na svim drevnim liturgijskim jezicima (latinskom, grčkom, hebrejskom, armenskom, staroslavenskom, koptskom, gruzijskom, itd.) kao i na živim jezicima, pa do čitavih obreda (npr. gregorijanska Večernja u čast svetih anđela, Povečerje, Akatist Bogorodici iz istočne kršćanske tradicije, itd.) koji mogu poslužiti za medijaciju i molitvu. Izuzetnim naravnim darom lijepih glasova i istaknutim glazbenim talentom, s osobitom kvalitetom i smirenim monaškim stilom izvode klasike kršćanske glazbe te su vrlo brzo postali vrlo slušani i popularni u svijetu.

G. Krizman

Njihov youtube kanal: https://www.youtube.com/channel/UCpegxz3g93rBc_yJFLQ_Ngw