Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Gospodin je!

Prisutnost uskrslog Isusa sve preobličuje: tamu nadvladava svjetlo, beskorisni rad postaje ponovno plodan i obećavajući, osjećaj umora i napuštenosti ustupa mjesto novom poletu i sigurnosti da je On s nama – riječi su Svetog Oca upućene vjernicima okupljenima na Trgu Svetoga Petra, ali i onima oko malih ekrana, radio prijamnika te svim ljudima dobre volje.

U svom osvrtu na prizor iz današnjeg evanđelja, papa Franjo je rekao da je riječ o prizoru iz svakidašnjeg života Isusovih Učenika koji su se, nakon danâ muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova, vratili na svoje posjede i svome ribarskom zanatu. Iako se Učenicima činilo da je sve gotovo, evo Isusa da ponovno „potraži“ svoje Učenike. Cijelu su noć ribarili i ništa ne uloviše. Prazne se mreže, na neki način pokazuju, kao ishod njihova iskustva s Isusom: upoznali su ga; ostavili sve kako bi ga slijedili, puni nade… A sada? – zapitao se Papa…

Isus stade ujutro na obali jezera; ali oni ga ne prepoznaše (usp v. 4). Tim umornim i razočaranim ribarima, Gospodin kaže: Bacite mrežu na desnu stranu lađe i naći ćete (r. 6). Učenici se pouzdaše u Isusa i rezultat je bio nevjerojatno obilan ulov. Tada se Ivan okrene Petru i kaže: Gospodin je (r. 7). Petar smjesta skoči u vodu i zapliva prema Isusu.

U tom uzviku: Gospodin je!, sabijeno je sve uzbuđenje uskrsne vjere, pune radosti i čuđenja i koja je suprotna zbunjenosti, neutješnosti, osjećaju bespomoćnosti, nakupljenih u svijesti Učenika. Prisutnost Uskrsloga sve preobličuje – objasnio je Papa.

Otada, ta ista osjećanja oživljuju Crkvu, Zajednicu Uskrsloga. Ako se ponekad i učini da tama zla i umora od svakodnevnog života, nadvladavaju; Crkva sa sigurnošću zna, da nad onima koji slijede Isusa, sada sjaji svjetlo Uskrsa koje više ne zalazi. Velika poruka uskrsnuća u srca vjernika utiskuje duboku radost i nepobjedivu nadu – kazao je papa Franjo.

Krist je doista uskrsnuo! – I danas Crkva nastoji svijetom pronijeti svečanu najavu: radost i nada i dalje struji srcima, vidljiva je na licima, u gestama i riječima. Svi mi kršćani, pozvani smo priopćavati ovu poruku uskrsnuća, onima koje susrećemo; napose onima koji pate; koji su sami i žive u nesigurnosti, bolesnima i marginaliziranima – rekao je Sveti Otac.

On, Gospodin, neka u nama obnovi vazmenu vjeru. Neka nas čini sve svjesnijima naše misije u službi Evanđelja i braće; neka nas ispuni svojim Duhom Svetim, da podržani Marijinim zagovorom, s cijelom Crkvom možemo pronositi veličinu njegove ljubavi i bogatstvo njegova milosrđa – poželio je Sveti Otac.

Izvor: >>>