Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Euharistijsko slavlje sudionika 6. kongresa bogoslova

Svećenički kandidat – bogoslovi iz Zagreba, Đakova, Splita, Rijeke, Sarajeve, Pule te redovnički bogoslovi proslavili su euharistijsko slavlje u porečkoj katedrali. Svečanost je predvodio mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski u suslavlju nazočnih odgojitelja i đakona sudionika Kongresa.

Ove se godine na kongresu okupilo oko 350 bogoslova. Bogoslovima iz biskupijskih sjemeništa pridružili su se i svećenički kandidati iz više redovničkih zajednica, pa tako ove godine sudjeluje i veći broj franjevaca, isusovaca, dominikanaca, karmelićana … Organizator ovogodišnjeg kongresa je Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater“ iz Pule. Bogoslovi su stigli u petak, 29. travnja te su smješteni kod domaćina, po obiteljima u više istarskih župa.

U subotu, 30. travnja, sudionici kongresa okupili su se u jutarnjim satima na porečkom Trgu slobode, ispred crkve Gospe od Anđela. Svečanom procesijom prošli su starogradskom jezgrom, Decumanovom ulicom prema Bazilici gdje ih je dočekao porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša. Biskup domaćin je u predvodio svečano misno slavlje u porečkoj prvostolnici.

Mons. Kutleša je u prigodnoj homiliji, govoreći o misnim čitanjima, istaknuo kako je glavni razlog mržnje prema kršćanima bio upravo taj što su bili drugačiji, a ta je njihova različitost, definirana i grčkom rječju hagios, svet, bila upravo kritika i osuda poganskog načina života. Kršćanska različitost u svakodnevnom životu bila je prijekor poganima, naglasio je biskup, te nadodao kako će kršćanin uvijek biti podložan progonu ove ili one vrste iz razloga jer je dužan biti savjest bilo koje zajednice čiji je član. I nije stvar u superiornoj savjesti nego jednostavno u postojanju kršćanskog života koji je podsjetnik kakav bi život trebao biti. kršćaninova obrana protiv progona i napada je upravo istinsko življenje života prema kršćanskim načelima, pokazujući životom ono što se riječima ispovijeda, i, znati inteligentno obrazložiti svoju vjeru, obrazložiti razlog nade koja je u njemu, parafrazirao je biskup Petrovu poslanicu.

Govoreći o progonima koje kršćani doživljavaju od samih početaka sve do danas biskup je obrazložio zašto se govori o blaženstvu progonjenih i mučenika. Progon je kompliment, rekao je biskup, pojašnjavajući da su uvijek bili progonjeni oni koji su smatrani opasnim, dakle učinkoviti u zastupanju svojih uvjerenja. Progoj je osim toga i prilika da se iskaže odanost svojim idealima. Progon je i istinsko suočavanje sa vlastitom osudom, jer ona j koji je vjeran svojim idealima svjesno prihvaća progon i nastavlja činiti dobor, nego da odabere zlo kako bi izbjegao progon. Prihvaćanje i podnošenje progona stavlja čovjeka u poseban odnos prema Isusu Kristu, prihvatiti nezasluženu patnju znači slijediti Kristov primjer i hodati njegovim stopama, naglasio je biskup.

Nakon euharistijskog slavlja bogoslovi, njihovi odgojitelji i pratitelji otišli su u Pulu gdje su tijekom poslijepodneva organizirani razni sadržaji: sportske aktivnosti, razgledanje sjemeništa, izložbe, predstavljanja drugih sjemeništa, te obilazak pulskih znamenitosti. U 19.00 sati bogoslovi će sudjelovati na molitvi Večernje u pulskoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije koju će predvoditi biskup u miru mons. Ivan Milovan.

U nedjelju, 1. svibnja, bogoslovi i njihovi odgojitelji sudjelovat će na misnim slavljima u župama u kojim će biti smješteni, a ponegdje će iznijeti i svjedočanstvo svog poziva.