Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Cvjetnica u Župi

Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke, porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša, predvodio je svečano misno slavlje u Poreču.

Obred blagoslova maslinovih grančica održan je ispred crkve Gospe od Anđela, na Trgu slobode, glavnom gradskom trgu. Potom je krenula procesija Decumanovom ulicom prema Bazilici. Biskup je misno slavlje predvodio uz koncelebraciju kancelara biskupije preč. Sergija Jelenića, vicekancelara Vladimira Brizića te vikara porečke katedralne župe vlč. Mladena Pranjića.

Svatko od nas u životu ima svoje ‘Pilate’, svoje ‘pijetle’ i svoje ‘Golgote’, Isus nam daje izbor možemo biti za ili protiv njega, naglasio ej biskup na početku homilije. Čitanja nedjelje Muke sadrže nekoliko poruka upućenih čovjeku. Sve Isusovo djelovanje, cijeli njegov život bio je pomno isplaniran i podređen Misiji za koju je došao na ovaj svijet. I svaki od nas je na ovaj svijet došao s jednom misijom, jedino nastojeći uvidjeti Božji plan za nas, imajući na umu od kuda dolazimo i kamo idemo, možemo uspjeti. Nadalje vidimo, rekao je biskup da Isus dolazi hrabro i odvažno, i time želi ljudima pokazati kakao trebaju pristupiti svojoj misiji, takvi trebaju biti vjernici u svjedočenju vrednota. U dijalogu s jeruzalemskim ženama on im želi reći da su oni koji se udalje od Njega izgubljeni. Biskup je nadalje pojasnio simboliku Isusovog odabira magarca za ulazak u Jeruzalem. Naime, u tadašnjem je uzusu vremena ulazak na konju značio osvajački pohod, a dolazak u neko mjesto na magarcu značilo je da osoba dolazi u miru. Isus poziva sve da otvore vrata svoga srca i prime Istinu koju im Bog šalje po Sinu. Isus čovjeku šalje apel, poziva ga da prihvati Spasenje koje je On donio na svijet. Ovaj Veliki tjedan pred nas stavlja upravo taj izbor, naglasio je propovjednik. Neka ovaj Veliki tjedan bude poticaj da prihvatimo plan Spasenja koji nam Bog nudi, te da uvijek hrabro, po uzoru na njega, biramo ići tim, Isusovim Putem. Tijekom procesije pjevali su kantori neokatekumenskih zajednica, a misno slavlje u Bazilici skladnim su pjevanjem popratili članovi katedralnog zbora.