Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Četiri nova svećenika

U subotu, 11. lipnja, su u pulskoj prvostolnici, katedrali Uznesenja Marijina, zaređena 4 nova svećenika: Josip Mašina iz Zadra, Matteo Baccani iz Firence, u Italiji, Anton Pernat iz Bora u Srbiji, i Pablo Josue Rubio Barcia iz Valencie u Španjolskoj, kandidati iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Red prezbiterata primili su po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše.

U obredu ređenja o njihovoj dostojnosti posvjedočio je generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac. Na misi ređenja je, uz rektora pulskog sjemeništa preč. Piergiorgia de Angelisa, sedamdesetak svećenika iz raznih biskupija, sudjelovalo i mnoštvo rodbine i prijatelja ređenika iz Zadra, Firenze, Valencije i Bora. Za talijanske i španjolske vjernike kao i svake godine osigurano je simultano prevođenje sa suvremenim prevoditeljskim kabinama i lokalnom mrežom.

Biskup je u prigodnoj homiliji naglasio trostruki posao koji, po uzoru na Isusa, trebaju vršiti svećenici. Isus je bio glasonoša narodu od Boga, rekao je biskup, tako i svećenici trebaju Božjem narodu naviještati Božju poruku, trebaju naviještati sigurnost, a za to trebaju imati ovlaštenje od Crkve.

Po uzoru na Isusa moraju biti učitelji, ali ono što riječima naučavaju, svećenici moraju prvenstveno pokazivati vjerodostojnim življenjem. Nadalje, po Isusovu primjeru, propovijedanje Evanđelja mora rezultirati djelima milosrđa, Isus je mnogo više vremena provodio u liječenju bolesnih, hranjenju gladnih, tješenju žalosnih nego govoreći riječima o Bogu, istaknuo je biskup te podsjetio ređenike i sve svećenike: „Svi smo mi pozvani više činiti, a tek onda pričati. Dragi ređenici, neka vaša vjera prijeđe u djela, neka postane djelotvorna kako bi je drugi mogli prepoznati.“, naglasio je biskup.

Biskup je u nastavku istaknuo nekoliko rječitih situacija iz Evanđelja koje nam govore o Isusovim gestama milosrđa, kada se duboko sažalio nad ljudskom patnjom. Sažalijevao je žalosne, gladne, usamljene. Posebno se sažalio nad onima koji su čeznuli za Bogom, a u tadašnjoj religiji koja je bila tek niz strogih zakona, nisu ga nalazili.

Mons. Kutleša je nadalje, spominjući ulomak o iščekivanju žetve naglasio kako za razliku od farizeja koji u narodu vide pljevu koja će biti uništena i spaljena Isus vidi žetvu koju treba požeti i spasiti, on doista u ljubavi umire za spasenje grešnika. Biskup je istaknuo važnost svećeničke službe naviještanja, suštinsku važnost molitve, te činjenicu da svaki čovjek, a pogotovo svaki svećenik, mora biti misionar i žetelac, jer svatko treba druge voditi Bogu.

Novoređenici će u nedjelju, 12. lipnja, imati svoju prvu misu u 4 istarska mjesta: u Lupoglavu, u Pazinskom kolegiju, u Premanturi i u pulskom Sjemeništu, a zatim će mlade mise proslaviti i u svojim rodnim župama.