Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Bujica grijeha i ocean milosrđa

Punina vremena je Božja osobna prisutnost u našoj povijesti. Možemo vidjeti njegovu slavu koja sjaji u siromaštvu štale, može nas ohrabriti i podržati njegova Riječ koja se učinila „malenom“ u djetetu. Zahvaljujući njemu, naše vrijeme može pronaći svoju puninu – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi, koju je slavio u Bazilici svetoga Petra, na današnju svetkovinu Bogorodice i Svjetski dan mira.

Papa je napomenuo da nije povijest ta koja određuje Kristovo rođenje, nego je njegov dolazak na svijet ono što omogućuje povijesti da dosegne svoju puninu. Zbog toga rođenje Sina Božjega započinje novo razdoblje, koje ostvaruje stara obećanja. To znači pojam „punine vremena“ – objasnio je Sveti Otac.

Čini se, međutim, kako se tom otajstvu suprotstavlja dramatično povijesno iskustvo negativnih znakova, koji daju dojam da je Bog odsutan. Čini se kao da se punina vremena urušava pred mnogim oblicima nepravde i nasilja koji svakodnevno ranjavaju čovječanstvo – primijetio je Papa. Bujica bijede – hranjena grijehom – kao da proturječi punini vremena koju je Krist ostvario.

Ipak, sva snaga te bujice ne može ništa protiv „oceana milosrđa“ koji preplavljuje naš svijet. Svi smo pozvani uroniti u taj ocean, dopustiti da nas obnovi, kako bismo nadvladali ravnodušnost koja onemogućuje solidarnost te izašli iz lažne neutralnosti koja sprječava dijeljenje – rekao je papa Franjo.

Pozvani smo postati Božji suradnici u izgradnji pravednijeg i više bratskog svijeta, u kojem svaka osoba i stvorenje može živjeti mirno, u skladu s Božjim izvornim naumom stvaranja. Sve to zahvaljujući Marijinom „da“ i njezinom bogomajčinstvu – napomenuo je Sveti Otac, objašnjavajući: Marija je povjerovala Gabrijelovoj riječi, začela je Sina i postala Gospodinova majka. Po njoj je došla punina vremena.

Na koncu homilije, Papa je istaknuo: Tamo gdje ne mogu doći filozofski razum ili politički pregovori, doseže snaga vjere, koja donosi milost Kristova evanđelja i koja može otvoriti nova vrata razumu i pregovorima. Zaključio je zazivom Bogorodici: pokaži nam lice svojega sina Isusa, koji čitavome svijetu daruje milosrđe i mir.

Izvor: Radio Vatican