Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Božićno slavlje u katedrali – 2018.

Civilizacije nastaju na određenim moralnim principima i kada te moralne principe pogaze dolazi do dekadencije i propadanja cijeloga toga naroda, kako jedan povjesničar kaže da nijedan narod nije preživio svoga Boga, kazao je porečki i pulski biskup Dražen Kutleša

U ispunjenoj porečkoj katedrali, u znamenitoj Eufrazijevoj bazilici, u utorak je kasno prijepodne održano božićno misno slavlje koje je predvodio porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. U svom se obraćanju vjernicima i onima koji promišljaju egzistencijalna pitanja dotaknuo vječnog pitanja o tvorcu uređenog svijeta odnosno svemira, ali i nužnosti moralnog poretka za opstanak civilizacije.

– Ako pogledamo cijelu našu povijest vidjet ćemo da je tu Božje djelovanje, ali to se najbolje demonstrira i pokazuje u moralnim principima. Civilizacije nastaju na određenim moralnim principima i kada te moralne principe pogaze dolazi do dekadencije i propadanja cijeloga toga naroda, kako jedan povjesničar kaže da nijedan narod nije preživio svoga Boga. Budućnost naroda i neke civilizacije jest u moralnom principu, jer ako se čovjek ne drži Božjih zakona dolazi do propasti. U svijetu ima toliko Božjih očitovanja i djela koje čovjek može spoznati svojim naravnim umom da ne može imati nikakvu ispriku da ne vjeruje, kazao je biskup Kutleša pozvavši se na evanđelista Ivana koji je objasnio i sažeo svu staru antičku grčku teologiju koja počiva na logosu (“U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.”).

I danas bi mnogi odbili malog Isusa

– Kada pogledamo u sebe pitamo se odakle u nama savjest, odakle nama rasuđivanje između dobra i zla. Ako činimo neke loše stvari, iako nitko drugi ne zna, nama uvijek prigovara unutarnja savjest i govori nam što je dobro i što nije dobro i zato poznati filozof Kant kaže: “Zašto vjerujem u Boga?” “Radi nebesa iznad sebe i moralnog poretka unutar sebe”, citirao je biskup poznatog njemačkog filozofa.

Biskup Kutleša je zatim ustvrdio da se mnogi vjernici čude kako je prije dvije tisuće godine siromašnoj Svetoj obitelji pri dolasku u Betlehem bilo odbijeno domaćinstvo od strane mještana, te se morala smjestiti u skromnu štalicu, dok mnogi od njih u svom današnjem životu ne prepoznaju iste ili slične životne situacije kada bi trebali pomoći bližnjima.

Žrtva je ljubav, ali i darivanje sebe

– Danas je jedan trenutak da se zapitamo zašto je Bog došao u štalicu u obliku malog djeteta, a mogao je doći sa silom i moći, mogao je sve pokoriti i mogao je nas natjerati da činimo i radimo što on želi, ali nije. On je stavio ispred nas izbor, kazao je biskup Kutleša dodavši da u drugim ljudima treba prepoznati Isusa Krista. “Upravo žrtva za drugoga je u najvećem dijelu misija, ali to je i ljubav to jest darivanje sebe. Draga braćo i sestre, i mi nastavimo u tom duhu razmišljati i živjeti ovaj Božić, jer ako tako budemo živjeli onda će Bog biti prepoznat od nas i vidjet ćemo i spoznati to malo dijete”, zaključio je biskup Kutleša.

Misno slavlje pratio je prigodnim blagdanskim pjesmama katedralni župni zbor, a misi je prisustvovao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, te dogradonačelnik Elio Štifanić. (Anđelo DAGOSTIN, snimio Milivoj MIJOŠEK).

Izvor:

https://www.glasistre.hr/istra/bozicno-misno-slavlje-u-eufrazijevoj-bazilici-predvodio-porecki-i-pulski-biskup-drazen-kutlesa-buducnost-naroda-i-civilizacije-jest-u-moralnom-principu-577599