Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blaženi Serafin Glasnović Kodić

Blaženi fra Serafin Kodić rođen je u Janjevu 25. travnja 1893. u obitelji Gašpara i Antonije rođ. Rodić. Sa 16 godina odlazi u Red manje braće te uzima redovničko ime Serafin. Svečane zavjete položio je 1915., a iste godine, 30. lipnja, zaređen je za prezbitera. U Albaniji, na Franjevačkoj teologiji u Skadru, započeo je teološki studij koji nastavlja u Grazu u Austriji. Nakon Prvog svjetskog rata ostaje u Albaniji, dok njegovo rodno Janjevo potpada pod Kraljevinu SHS koja je bila poznata po nemilosrdnom progonu Albanaca, na osobit način katoličkih intelektualaca i svećenika koji su bili nositeljima pismenosti i kulture albanskoga naroda. Službu župnika obnašao je na nekoliko župa: Dushman, Shalë, Prekal, Bushkash, Vukël i na kraju u Lješu (Lezhë), a u svojoj provinciji bio je definitor, ekonom i profesor. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Janjevo je posjetio nekoliko puta. Uspostavom komunizma, nakon Drugog svjetskog rata, uslijedilo je razdoblje velikih progona Katoličke Crkve. Zbog lažne optužbe i zavjere, nakon jednog provincijskog sastanka, fra Serafin je uhićen i mučen. Preminuo je u 54. godini 11. svibnja 1947., u franjevačkom samostanu u Lješu, koji je tada bio pretvoren u bolnicu. Bolničarka Marie Ndoje, koja ga je njegovala u vrijeme agonije, pokopala ga je u krimice ispod masline u samostanskom vrtu. Uz njezinog svjedočanstva kosti fra Serafina bile su pronađene 16. rujna 1994.  Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u zidinama franjevačke crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Lješu.

Među trideset i osam albanskih mučenika, koji su 6. studenog 2016.  u albanskom Skadru proglašeni blaženima, nalaze se i fra Serafin Glasnović Kodić.

MOLITVA

Svemogući Bože!

Ti si blaženom Antonu Muziću i Serafinu Glasnoviću Kodiću, svećenicima dao jakost da u progonu i mučeništvu ostanu vjerni Isusu Kristu i njegovoj Crkvi te postignu vječnu slavu. Molimo te, po njihovu zagovoru udijeli i nama postojanost u vjeri, čvrstu povezanost s Isusom Kristom u Katoličkoj Crkvi i odvažnost svjedočiti da u svakodnevnom životu. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

S odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Požegi, br. 1873/2016. od 24. listopada 2016.