Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blaženi Anton Muzić

Blaženi Anron Glasnović Kodić

Don Anton Muzić, rođen je 12. svibnja 1921. u Vrnavokolu, župa Letnica. Kasnije je prešao u Skadarsku biskupiju. Srednju školu završio je u Papinskom sjemeništu u Skadru, a 1938. odlazi u Rim u Kongregaciju za Propagandu vjere. Za svećenika je zaređen 19. ožujka 1945. u Rimu. Nakon povratka u Albaniju, imenovan je nadbiskupijskim kancelarom. Komunistički režim uhitio ga je 20. svibnja 1947. i odveo u istražni zatvor gdje je bio neljudski mučen zato što se nije htio odreći svoje vjere i pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Suđenje mu je bilo 14. siječnja 1948., a pet mjeseci nakon oslobođenja umro je u strašnim bolovima, ležeći ispod stepenica na ulazu u zgradu nadbiskupije u Skadru. Jedan od preživjelih svećenika u komunističkom režimu u Skadru, fra Zef Pllumi, u svojoj knjizi „Živi samo da ispričaš” opisao je brojna mučenja svećenika dotičući se i nekoliko situacija iz života don Antona Muzića.

Bio je pobožan i marljiv; po karakteru uvijek spreman na pomoć i vrlo skroman.

Među trideset i osam albanskih mučenika, koji su 6. studenog 2016.  u albanskom Skadru proglašeni blaženima, nalaze se i don Anton Muzić.

MOLITVA

Svemogući Bože!

Ti si blaženom Antonu Muziću i Serafinu Glasnoviću Kodiću, svećenicima dao jakost da u progonu i mučeništvu ostanu vjerni Isusu Kristu i njegovoj Crkvi te postignu vječnu slavu. Molimo te, po njihovu zagovoru udijeli i nama postojanost u vjeri, čvrstu povezanost s Isusom Kristom u Katoličkoj Crkvi i odvažnost svjedočiti da u svakodnevnom životu. Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

S odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Požegi, br. 1873/2016. od 24. listopada 2016.