Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blagovijest

Na svetkovinu Blagovijest svete će mise biti u katedrali u 7,30 i 18,00 sati.

O Blagovijesti papa Benedikt XVI razmišlja ovako: Navještenje, ispripovijedano na početku Evanđelja po sv. Luki, događaj je obilježen poniznošću, sakriven – nitko ga ne vidi, nitko za njega ne zna, osim Marije – no u isto je vrijeme i odlučujući za povijest čovječanstva. Kad je Djevica Marija izrekla svoj „da“ kao odgovor na anđelovo navještenje, začet je Isus, a s njime je započela nova era povijesti, koja će biti potvrđena o Uskrsu kao „novi i vječni savez“. Zapravo, Marijin „da“ savršeni je odraz Kristova „da“ što ga je izrekao ulazeći u ovaj naš svijet, kao što piše Poslanica Hebrejima tumačeći Psalam 39: „Evo dolazim! U svitku knjige piše za mene: ‘Vršiti, Bože, volju tvoju!’“ (Heb 10,7).

Poslušnost Sina odražava se u poslušnosti Majke i tako je, u susretu ovih dvaju „da“, Bog mogao uzeti na sebe lik čovjeka. Eto zašto je Blagovijest i kristološki blagdan: jer slavi središnje otajstvo Krista – njegovo Utjelovljenje.

„Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ Ovaj Marijin odgovor anđelu nastavlja se u Crkvi koja je pozvana uprisutniti Krista u povijesti, nudeći svoju raspoloživost kako bi Bog mogao i dalje pohoditi čovječanstvo svojim milosrđem. Isusov i Marijin „da“ obnavlja se u onom „da“ što ga izriču sveci, a osobito mučenici koji su ubijeni poradi Evanđelja.

U ovo korizmeno vrijeme češće razmišljamo o Majci Božjoj koja na Kalvariji potvrđuje ono „da“ izrečeno u Nazaretu. Sjedinjena s Isusom, svjedokom Očeve ljubavi, Marija je proživjela mučeništvo duše. Pouzdano zamolimo njezin zagovor, kako bi Crkva, vjerna svome poslanju, dala svijetu odvažno svjedočanstvo Božje ljubavi.

Radio Vatican – 2007.