Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blagoslov misionara vlč. Luke Pranjića

U nedjelju 1. rujna 2019. god. u 19:00 sati tijekom euharistijskog slavlja u porečkoj katedrali vlč. Luka Pranjić svećenik naše župe primit će blagoslov i misijski križ iz ruku porečkog i pulskog biskupa, mons. Dražena Kutleše, kao znak misijskog poslanja i službe koju će uskoro započeti u Ekvadoru.

Ovim lijepim događajem za našu Biskupiju Porečku i Pulsku i župu službeno će započeti priprema za misijski mjesec listopad, kojeg je u povodu 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud, papa Franjo proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom za cijelu Crkvu.

Tema ovog Izvanrednog mjeseca je Kršteni i poslani, a nakana je da se u Crkvi još više razbudi svijest o misijama i novim zanosom započne misionarska preobrazba života i dušobrižništva.

Slanjem svog svećenika u misije naša Biskupija, a time i vlč. Luka, odgovara na poziv pape Franje upućen cijeloj Crkvi. Svjesni da i u našoj Biskupiji postoje potrebe za svećenicima, naša misijska otvorenost i želja da cijeli svijet čuje za Krista time je još veća. No, kada razmišljamo da naš svećenik odlazi u Latinsku Ameriku, u misli nam dolaze članci objavljeni u časopisu Radosna vijest naših misionara s tog kontinenta u kojem redovito govore o velikom nedostatku svećenika u tim zemljama. Premda su potrebe u našoj biskupiji velike, broj od 100.000 vjernika na jednog svećenika u tim zemljama daleko premašuje naših 85 svećenika na 134 župe i 207.000 stanovnika, te vraća mir u srce i jasnoću koliko je važan ovaj događaj  za našu Biskupiju, ali i za cijelu Crkvu.

U enciklici pape Benedikta XVI. o euharistiji – Sakrament ljubavi – čitamo da je “autentično euharistijska zajednica misijska zajednica”. Neka nam i to bude dodatni poticaj da tijekom ovog Izvanrednog misijskog mjeseca naše župe postanu više misijske zajednice, koje će na temelju Isusovog poziva “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju” (Mk 16,15) postati još autentičnije u svom konkretnom življenju.

Radujući se primanju misijskog križa našeg vlč Luke Pranjića, sve vas pozivam da svojom prisutnošću uzveličate ovaj značajan događaj za našu župu i Biskupiju i sve naše misionare pratimo u svojim molitvama.