Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blagoslov kipa sv. Majke Terezije

 Povodom blagoslova novog kipa sv. Majke Terezije, u četvrtak, 23. studenog 2017. godine svečano euharistijsko slavlje u Katedrali Marijina Uznesenja u Poreču (Eufrazijevoj bazilici) s početkom u 12,00 sati predvodit će albanski kardinal uz. gosp. Ernest Simoni Troshani.

Nakon svete mise biti će blagoslov kipa sv. Majke Terezije koji će biti postavljen kraj crkve sv. Eleuterija u Poreču (ulica Nikole Tesle).

Kardinal Troshani je preživio dvije smrtne presude. Po završetku studija zaređen je za svećenika 7. travnja 1956.

Dne 24. prosinca 1963., nakon slavlja božićne euharistije, zatvorile su ga komunističke vlasti, zbog sumnje da je odslužio misnu nakanu za pokojnog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, ubijenog nekoliko mjeseci ranije. Zatvoren u tamnicu i mučen, osuđen je na smrt, no kazna je naknadno zamijenjena na 25 godina zatvora i teškoga rada. Tijekom zatvoreničkih godina bio je poput duhovnog oca svim drugim zatvorenicima.

Nova presuda na smrt izrečena mu je 1973., pod optužbom poticanja pobune, ali suprotno svjedočanstvo jednoga od zatvorenika ponovno dovodi do neizvršenja presude.

Nakon 18 godina teškoga rada, oslobođen je 1981., nastavljajući i dalje biti “narodni neprijatelj” za tadašnji režim. Čak i nakon oslobođenja iz zarobljeništva, bio je prisiljen raditi u kanalizacijama grada Skadra na sjeverozapadu Albanije. Tijekom cijelog ovog razdoblja tajno je ustrajao u svećeničkoj službi, sve do pada komunističkog režima 1990.

U postkomunističkoj Albaniji kao svećenik djeluje u nekoliko sela, noseći svoje svjedočanstvo progonjenog katoličkog svećenika koji je preživio komunistički režim.

Dne 21. rujna 2014. susreće se s papom Franjom tijekom njegova apostolskog posjeta Albaniji gdje mu javno izriče svoje životno svjedočanstvo. Bio je to jedan od najdirljivijih susreta u pontifikatu pape Franje. Gotovo svi svjetski mediji prenijeli su njegovo životno svjedočanstvo i susret s Papom.

Papa Franjo najavio je 9. listopada 2016. njegovo imenovanje kardinalom. Na konzistoriju održanom 19. studenoga 2016. Papa ga je imenovao kardinalom đakonom dodijelivši mu crkvu Santa Maria della Scala u Rimu. Bio je tada jedini svećenik imenovan kardinalom što ga je stavilo u središte svjetske medijske pozornosti.