Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Blagdan sv. Maura – uvođenje u službu novih kanonika i podjela priznanja zaslužnim vjernicima Biskupije

Svečano večernje misno slavlje o svetkovini sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. Na toj se misi uobičajeno svake godine dodjeljuju biskupijska priznanja zaslužnim vjernicima laicima, ove je godine nagrađeno devet  vrijednih župljana. Biskup je tom prigodom ujedno uveo u službu nove kanonike, 5 svećenika Porečke i Pulske biskupije.

Novi kanonici porečkog Stolnog kaptola sv. Maura biskupa su mons. Sergije Jelenić i preč. Milan Zgrablić, a novi kanonici pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola su preč. Atilije Krajcar, preč. Ante Žufić i mons. Vilim Grbac.  

U prigodnoj homiliji biskup je istaknuo da svetkovina sv. Maura, spomen na tog velikog Božjeg ugodnika stavlja vjernicima na srce tri stvari, tri odlike kršćanskoga života. Kršćani, po uzoru na svece i mučenike trebaju zanijekati sebe, prepustiti se Isusu Kristu i staviti njega u središte svojega života. Isus nas poziva da prihvatimo i nosimo svoj križ, pa i ako padnemo, da se poput Isusa, uz njegovu pomoć, podignemo. Treća poruka svetkovine sv. Maura, nastavio je biskup, je da slijedimo Isusa, da slijedimo primjer koji nam on daje.

Obraćajući se ovogodišnjim dobitnicima Biskupijskih priznanja zahvalio im je na njihovom nesebičnom davanju, na njihovom doprinosu, primjerom i životom, rastu Crkve u Istri. Istaknuo je važnost njihova primjera drugima u župnim zajednicama.

Pozdravljajući zbor pulskih i porečkih kanonika naglasio je da su oni na poseban način zaduženi za brigu oko katedrala, za moljenje časoslova, i druge obveze vezane uz djelatnosti kaptola koje su postojale u povijesti. I oni svojim životom i primjerom trebaju biti oni koji će svećenicima, napose mlađima, i vjernicima općenito, svjedočiti svojim životom. Pozvani su slijediti Isusa Krista na jedan specifičan način, kao svećenici koji žive uzoran život, rekao je ordinarij.

Zaključio je pozivom okupljenima na molitvu za nova duhovna zvanja, jer, istaknuo je, preporod dolazi iz duhovnog a ne iz materijalnog, ako imamo dobre svećenike, tada ćemo imati dobre vjernike i dobro društvo, i sve ono za čime čeznemo.   

Nakon homilije uslijedilo je uvođenje u službu novih kanonika. Nakon ispovijesti vjere i obećanja vjernosti biskup je svakome osobno uručio izvanjska obilježja službe kanonika: oplećak (mocetu) i kanonički križ. Preč. Žufić, preč. Krajcar te mons. Grbac, kao kanonici pulskog Stolnog kaptola sv. Tome primili su križ s likom Blažene Djevice Marije i sv. Tome apostola, a mons. Jelenić i preč. Zgrablić, kao kanonici porečkog Stolnog kaptola sv. Maura, primili su križ s likom Blažene Djevice Marije i sv. Maura biskupa. Obred ustoličenja kanonika završen je blagoslovnom molitvom nakon čega su kanonici zauzeli svoje mjesto u prezbiteriju. Ovim ustoličenjima ta dva istarska kaptola ponovno imaju po šest članova.

Na kraju je biskup osobno uručio Biskupijska priznanja  vjernicima koje su za to predložili njihovi župnici uz pristanak dekana. Antica Ligović iz Župe Gradina, Cecilija Grbac iz Župe Lanišće, Marija Cvitić iz Župe Rovinjsko Selo i Bogomir Vuković  primili su priznanja za dugogodišnje pomaganje u crkvi i pomoć svećenicima. Gracijela Čekada iz Župe Rabac nagrađena je za dugogodišnji karitativni rad. Anastazija Labinjan iz Župe Materata nagrađena je za dugogodišnje služenje u crkvi kao sakristanka i brigu za uređenje crkve. Oliver Štifanić iz Župe Stari Pazin priznanje je dobio za svesrdnu pomoć svećenicima, osobito kod obnova u župi. Ante Čolić iz Vodnjana priznanje je dobio za pomoć svećenicima i čitanje u crkvi. Erminija Erljavac priznanje je dobila za dugogodišnje pomaganje u crkvi.

Misno slavlje zaključeno je blagoslovom s relikvijama sv. Maura.